Hrvatske-Novine.com · Komentari i vidjenja · Jutarnji · Vecernji · HINA · Kritike vlasti
Istra · Dalmacija · Zagreb ·
·Hrvatske novine su kritika loših stvari i događanja u današnjoj Hrvatskoj. Ukoliko želite čitati pohvale i hvalospjeve slušajte hrvatski radio i televizijske postaje u vrijeme kada političari govore o svojim uspjesima. Mi otvoreno govorimo o pljački (bez obzira ako je pokrivena odlukama sudova).
   About Us |  Info |  Kategorije |  Tekstovi |   English | Deutsche
rolex replica

Kategorije
Važne teme
Grupa Pi-5
Povijest privatizacije
Istra

 Istra na webu

   Istra vijesti na webu
 
Dalmacija
Zagreb
Turizam
Posao
  Poslovni prostor
  Dionice
  Cijene Dionica
Hrvatske-novine.com
Tekstova: (1) Svi tekstovi...

Kategorija: Filozofija  -  Više èlanaka iz kategorije :: Filozofija
Više èlanaka iz iste grupe...Dobri gospodar i loš gospodar - Internacionalizacija 

Ma što mi napriča
ZAGREB 

Internacionalizacija
Za vrijeme debate na jednom americkom univerzitetu, brazilskog ministra prosvjete Cristovama Buarquea su studenti pitali sta misli o internacinalizaciji Amazonije. Americki student je postavio svoje pitanje uz primjedbu da ocekuje odgovor humaniste a ne Brazilca.
Evo sta je odgovorio G. Cristovam Buarque:
Naravno, kao Brazilac se jednostavno usprotivio internacionalizaciji Amazonije. Kolika god bila nebriga nasih vlada za to bogatstvo, ono je nase.
Kao humanista, svjestan opasnosti koja prijeti degradiranju okolisa u Amazoniji, mogao bih zamisliti da Amazonija bude internacionalizirana, kao uostalom i sve drugo vazno za covjecanstvo. Ako bismo, u ime humanisticke etike, trebali interncionalizovati Amazoniju, onda bismo trebali interncionalizovati i naftne rezerve cijelog svijeta. Nafta je je isto toliko vazna za buducnost covjecanstva koliko i Amazonija. Ali uprkos tome, gospodari naftnih rezervi osjecaju da imaju pravo povecati ili sniziti njenu cijenu ili proizvodnju.
Isto tako bi trebalo internacionalizirati financijski kapital bogatih zemalja. Ako je Amazonija rezerva za cijelo covjecanstvo, nju se ne smije spaljivati voljom jednog vlasnika ili jedne zemlje. Spaljivati Amazoniju je isto tako ozbiljno kao i nezaposlenost koju su izazvali spekulanti globalne ekonomije. Ne smijemo pustiti da samovolja spekulanata upropasti financijske rezerve cijelih zemalja.
Prije internacionalizacije Amazonije zelio bih biti svjedok internacionalizacije svih muzeja svijeta. Louvre ne treba pripadati samo Francuskoj. Svaki muzej na svijetu je cuvar najljepsih djela ljudskog genija. Ne smijemo ostaviti da tim kulturnim bogatstvom, isto kao ni s prirodnim bogatstvom Amazonije, manipulira ili ga unisti jedan vlasnik ili jedna zemlja. Prije izvjesnog vremena je jedan japanski milioner odlucio da sa sobom sahrani sliku velikog majstora. Prije nego se to dogodi, trebalo bi internacionalizirati tu sliku.
Dok se odvija nas susret, Ujedinjene nacije organiziraju Forum Milenijuma, ali neki predsjednici drzava su imali poteskoca da stignu na Forum, zbog problema na granici Sjedinjenih Drzava. Mislim dakle da bi New York, sjediste Ujedinjenih nacija, trebalo internacionalizirati.
Makar bi Manhatan trebao pripadati cijelom covjecanstvu. Kao uostalom i Pariz, Venecija, Rim, London, Rio de Janeiro, Brazilija, svaki grad sa svojom posebnom ljepotom i svojom istorijom bi trebao pripadati cijelom svijetu.
Ako Sjedinjene drzave hoce internacionalizirati Amazoniju zbog toga sto je opasno ostaviti ju u rukama Brazilaca, idemo internacionalizirati i nuklearni arsenal Sjedinjenih drzava. Jer su SAD u stanju posluziti se njime sto bi izazvalo razaranja daleko obimnija od pozara u Amazoniji koji su za zaljenje.
U toku rasprava izmedu americkih predsjednickih kandidata, oni su zastupali internacionalizaciju sumskih rezervi svijeta s tim da se za uzvrat izbrisu dugovi siromasnih zemalja.
Pocnimo dakle s tim da upotrijebimo iznos tog duga da osiguramo svoj djeci svijeta da se hrane i da idu u skolu. Internacionalizirajmo djecu, i postupajmo prema njima, gdje god se rodila, kao prema bogatstvu koje zasluzuje paznju cijelog svijeta. Daleko vise od Amazonije.
Kad svi rukovodioci svijeta budu postupali sa siromasnom djecom kao sa Ljudskom bastinom, nece ih pustiti da rade umjesto da idu u skolu, niti da umiru, kad bi trebala zivjeti.
Kao humanista, pristajem zastupati ideju internacionalizacije Svijeta. Ali dok mene Svijet smatra Brazilcem, boricu se da Amazonija ostane nasa. I samo nasa!!!
 


***************
Tekst iz kategorije: Filozofija,  autor teksta: Mario B.,  iz medija: Hrvatske Novine,   od  12.5.2009. 
Tema :: Dobri gospodar i loš gospodar  ID#1365 Rec:1  RB0
Izvor teksta
End of hits 
.... Nema vise tekstova!
Aproved by IMS.
Right menu
Novo na portalu

Novosti
 

 
Vijesti

Prostor za vijesti
 

 
Govorne vijesti

Poruka administratora
 
Informacije

Klik na sliku za govor


 
Zanimljivosti
Internet oglačavanje

Tvrtke
 

 
Upomoć!!!

Crveni križ
Hrvatske

 

 
Privatizacija Arenaturista

Povijest privatizacije
Arenaturist

 

 
Ostali linkovi
Tražilice

Tražilice za nekretnine:
 

 
RSS kanali

Hrvatske novine
RSS

 

 
Tekstove kreiraju
  Linkovi na oglase:
NEKRETNINE

HRV.- Real Estate
ENG. -
Real Estate
GER. - Real Estate
  Iz svijeta
cnn.com
bbc.com
    Oglasni prostor
Nema oglasa
Bezoglasni prostor
Za postavljenje banera za udruge i neprofitnih organizacija pošaljite baner i URL na email!
    RSS  Novine   
Zadnji tekstovi: RSS Hrvatskih Novina
A  B  C  Č  Ć  D    E  F  G  H  I  J  K  L  LJ  M  N  NJ  O  P  Q  R  S  Š  T  U  V  W  Z  Ž  |   Hrvatske-novine |
Copyright © Hrvatske-Novine.com 2005.-2008. - Powered by Macronet software engine
Hrvatske Novine