Hrvatske-Novine.com · Komentari i vidjenja · Jutarnji · Vecernji · HINA · Kritike vlasti
Istra · Dalmacija · Zagreb ·
·Hrvatske novine su kritika loših stvari i događanja u današnjoj Hrvatskoj. Ukoliko želite čitati pohvale i hvalospjeve slušajte hrvatski radio i televizijske postaje u vrijeme kada političari govore o svojim uspjesima. Mi otvoreno govorimo o pljački (bez obzira ako je pokrivena odlukama sudova).
   About Us |  Info |  Kategorije |  Tekstovi |   English | Deutsche
rolex replica

Kategorije
Važne teme
Grupa Pi-5
Povijest privatizacije
Istra

 Istra na webu

   Istra vijesti na webu
 
Dalmacija
Zagreb
Turizam
Posao
  Poslovni prostor
  Dionice
  Cijene Dionica
Hrvatske-novine.com
Tekstova: (2) Svi tekstovi...

Kategorija: Hej - Europe!!!  -  Više èlanaka iz kategorije :: Hej - Europe!!!
Više èlanaka iz iste grupe...Gdje je istina? - No, i nakon Talijanskog priznanja Slovenije, pokušava Italija kao cijenu priznanja dobiti od Slovenije slovensku jednostranu garanciju za talijanske manjine u Sloveniji 

Historijski pregled susjedne nam i „drage“ Slovenije
ZAGREB 


Historijski pregled susjedne nam i „drage“ Slovenije

Dragi i najdraži su nam susjedi Slovenci u svojoj povijesti - summa summarum - od svih južnih Slavena jedanaest stoljeća (od toga po-najduže Habsburgovcima) prali i lizali guzice, „tuđim“ feudalnim dinastijama koje su patronski vladale nad njima. Uz to još su se stotinjak godina, kao Austrijanci, Holanđani, Francuzi, Švicarci, Talijani i Česi računali kao dio „Svetoga Rimskoga Carstva Njemačke Nacije.“ Takvom odvojenošću od ostalih južnih Slavena na Balkanu, čije ostale nacije u više navrata, za razliku od njih, imaju svoju državu, ostavlja duboki trag u slovenskoj kulturi i načinu života. Sva ta stoljeća pod tuđom čizmom i slovenskog sluganstva Zapadu, navodi ih u prosincu 1918., a za čiju se opciju odlučuje slovenska elita pod utjecajem Panslavističke romantike i posljedicom I. Svjetskog rata, da zajedno s Hrvatima i Kraljevinom Srbijom uđu u umjetno novostvorenu državnu alijansu. Takva „slobodovoljna“ odluka i nije bila baš toliko glupa kada se zna da su Slovenci jedino na takav način mogli zaštititi svoje interese, naročito sjeverne granice od ostatka KUK-Monarhije ali i od vojničkog osvajanja za tuđom zemljom pohlepne i za teritorijem velikoapetitne musolinijeve fašističke Italije i doći zahvaljujući upravo takvoj vidovitosti danas do svoje prve države. Ta odluka o priključenju Slovenaca tom trojnom savezu uspijeva s potpunom kontradikcijom njihovih dotadašnjih historijski izraslih političkih, vojnih i ekonomskih alijansi. Srpska dominirajuća civilna i vojna birokracija u Beogradu projicirala je tijekom gotovo 70 godina postojanja obiju Jugoslavija orijentalnu kulturalnu pozadinu kao i istočnjačku ortodoksiju. U godinama umjetno stvorene koegzistencije dolazi radi toga uvijek do tenzija - kako u kraljevini tako i u Titovoj Jugoslaviji - gdje se takav destruktivni potencijal, naročito nakon 1970., u regiji sve više procesualno razvijao u smjeru destabilizacije. Upravo su te rane 70-te 20. st. najavljivale propast tog „melting pota“, višenacionalne države, u kojoj Slovenci, kao i druge nacije, više nisu vidjeli koristi. U sklopu komunističkog sistema kao i cijele države Slovenija je bila i ostala najotvorenija prema Zapadu. Tako Slovenci tijekom 70-tih i 80-tih razvijaju jedan nacionalni konsenzus u vezi s ubrzanim potrebama dubljih političkih i ekonomskih reformi. Socijalistička Republika Slovenija je u Socijalističkoj Jugoslaviji sa svojim udjelom stanovništva od ca. 8% imala u djelu bruto unutarnje proizvodnje preko 20% i bila je glavna pokretačka snaga ovoga djela kontinenta (iniciirana gorbačevim promjenama s Istoka) jedne nove radikalne politike odumiruće post-titoističke Jugoslavije.
23. prosinca 1990. odlučuje se na izborima 96% birača za neovisnu Sloveniju s ciljem ostvarivanja i izdvajanja u roku od šest mjeseci.
Međutim, nakon ovog kratkog povijesnog pregleda izgleda da je za sve novostvorene državice nakon raspada Jugoslavije ostao kao visjeti u zraku njihov vlastiti identitet – slika o samome sebi i one od internacionalne zajednice, a da se ne spominju lokalni ratovi i masa izbjeglica. Slovenski relativno bezbolni, brzi i uspješni bijeg iz balkanske krize kao i približavanje Europskoj Uniji biva u tim godinama snažnim pritiskom i ne baš prema njoj u prijateljskim odnosima diplomatske Italije (danas to isto radi i senilna Slovenija s Hrvatskom, jer Slovenci iz toga izgleda nisu ništa naučili – od uloge žrtve, nastaje uloga počinitelja) – zaboravljeni prekidi cestovnih i željezničkih veza, iznenadno uvođenje graničnih i carinskih propisa, stacioniranje talijanskih trupa uzduž granice u vrijeme turističke sezone – što je sve vodilo ka zaustavljanju pregovora europskih pridruživanja i priznanja. No, i nakon Talijanskog priznanja Slovenije, pokušava Italija kao cijenu priznanja dobiti od Slovenije slovensku jednostranu garanciju za talijanske manjine u Sloveniji. Također se pokušalo sa strane Italije okriviti Slovence za položaj talijanske manjine u Hrvatskoj. Ali to nije sve. Tako su nam naši „dragi“ susjedi zaboravili - što danas uveliko reflektiraju na nas s graničnim problemima i nesuglasicama u vezi s tim – kako je talijanska neofašistička nacionalna alijansa formulirala i koristila anti-slovenski resantiman i tražila reitalijanizaciju izgubljenih područja, dakle reviziju talijanske istočne granice na njihov i hrvatski račun. U to vrijeme, nešto slično kao što danas Slovenija čini s Hrvatskom zbog ulaska u EU i NATO, pokušava Italija revizijom Osimskog Ugovora sklopljenog 1975. između Italije i Jugoslavije prisiliti Sloveniju. Slično se događa i (iako Italija Sloveniju oficijelno priznaje 1992.) nakon stvaranja berluskonijeve vlade koja koalira s neofašistima gdje se pokušavalo na svim internacionalnim organizacijama i tijelima blokirati slovenske inicijative.
Jednoga dana, bez obzira na sve događaje s našim nam „dragim“ susjedima, predstoji neizbježni ulazak u EU, i kako kažu neki od hrvatskih političara i kako bi u stvari trebalo i biti, nećemo starati našim istočnim susjedima probleme kod integracija, nego ih podržati.
Hvala Vam Slovenci! 


***************
Tekst iz kategorije: Hej - Europe!!!,  autor teksta: Miro,  iz medija: Hrvatske Novine,   od  2.2.2009. 
Tema :: Gdje je istina?  ID#1354 Rec:1  RB43
Izvor teksta

Kategorija: Hej - Europe!!!  -  Više èlanaka iz kategorije :: Hej - Europe!!!
Više èlanaka iz iste grupe...Europe and the War in Croatia - True or False statments! Dangerous statments! 

The forced deportation of between 150,000 and 200,000 Serb civilians
ZAGREB 

Hej, Europe,
You are sick!
You are acuising based on following words:
Gen Gotovina, 49, has been a fugitive since 2001 when he was indicted on charges of crimes against humanity and war crimes. America has placed a Ł2.8 million bounty on his head. A former French foreign legion officer, he is accused of overseeing and permitting the killing of at least 150 Serb civilians and the forced deportation of between 150,000 and 200,000 others after Operation Storm, a 1995 offensive to reimpose Croatian control over the Krajina region. Gen Gotovina's whereabouts are of interest not only to lawyers and historians. They are at the heart of a political mystery that has divided the European Union.
We focus on folowing statment:
the forced deportation of between 150,000 and 200,000 Serb civilians
Our view is totaly oposite and such statments consider as "sick" and false statements. Why:
Situation was as follows.
That area was under Krajina jurisdiction and controlled by Serb civilians and Serb army. So forced deportation was actually planed deportation as it was to dangerous to stay in that areas after doing so much evil things to Croatians who were living there. So it was a clean plan to leave that area, not to fight as there were no more support as it was before. Protection from UN was not so strong and UN could not protect therorist attacks no more... rember attack to Zagreb (bombin in the middle of Zagreb) without any reaction and protection of people there. So Croatia was blocked to imort weapons in Croatia , when at the same time Yougoslav army was with full armed with former Yougolsav magasines. 


***************
Tekst iz kategorije: Hej - Europe!!!,  autor teksta: Gun Exporter,  iz medija: Hrvatske Novine,   od  20.9.2005. 
Tema :: Europe and the War in Croatia  ID#511 Rec:2  RB0
Izvor teksta
End of hits 
.... Nema vise tekstova!
Aproved by IMS.
Right menu
Novo na portalu

Novosti
 

 
Vijesti

Prostor za vijesti
 

 
Govorne vijesti

Poruka administratora
 
Informacije

Klik na sliku za govor


 
Zanimljivosti
Internet oglačavanje

Tvrtke
 

 
Upomoć!!!

Crveni križ
Hrvatske

 

 
Privatizacija Arenaturista

Povijest privatizacije
Arenaturist

 

 
Ostali linkovi
Tražilice

Tražilice za nekretnine:
 

 
RSS kanali

Hrvatske novine
RSS

 

 
Tekstove kreiraju
  Linkovi na oglase:
NEKRETNINE

HRV.- Real Estate
ENG. -
Real Estate
GER. - Real Estate
  Iz svijeta
cnn.com
bbc.com
    Oglasni prostor
Nema oglasa
Bezoglasni prostor
Za postavljenje banera za udruge i neprofitnih organizacija pošaljite baner i URL na email!
    RSS  Novine   
Zadnji tekstovi: RSS Hrvatskih Novina
A  B  C  Č  Ć  D    E  F  G  H  I  J  K  L  LJ  M  N  NJ  O  P  Q  R  S  Š  T  U  V  W  Z  Ž  |   Hrvatske-novine |
Copyright © Hrvatske-Novine.com 2005.-2008. - Powered by Macronet software engine
Hrvatske Novine