Hrvatske-Novine.com · Komentari i vidjenja · Jutarnji · Vecernji · HINA · Kritike vlasti
Istra · Dalmacija · Zagreb ·
·Hrvatske novine su kritika loših stvari i događanja u današnjoj Hrvatskoj. Ukoliko želite čitati pohvale i hvalospjeve slušajte hrvatski radio i televizijske postaje u vrijeme kada političari govore o svojim uspjesima. Mi otvoreno govorimo o pljački (bez obzira ako je pokrivena odlukama sudova).
   About Us |  Info |  Kategorije |  Tekstovi |   English | Deutsche
rolex replica

Kategorije
Važne teme
Grupa Pi-5
Povijest privatizacije
Istra

 Istra na webu

   Istra vijesti na webu
 
Dalmacija
Zagreb
Turizam
Posao
  Poslovni prostor
  Dionice
  Cijene Dionica
Hrvatske-novine.com
Tekstova: (2) Svi tekstovi...

Kategorija: Gospodarstvo  -  Više èlanaka iz kategorije :: Gospodarstvo
Više èlanaka iz iste grupe...Hoteli - ... 22 posto za sav turizam bilo ravno suicidu te gospodarske grane u međunarodnoj konkurenciji - Nakon prvog šoka pretpostavlja se da ministar ipak želi uvesti "turistički" PDV s diferenciranom stopom od 10 do 11 posto 

PDV 22% USMRTIO BI CIJELI TURIZAM
ZAGREB 

ŠOK HOTELIJERI U NEDJELJU ZATEČENI NEDOREČENIM
NAJAVAMA MINISTRA FINANCIJA IVANA ŠUKERA

Poput bombe odjeknula je u poslovnim turističkim krugovima vijest o ukidanju nulte stope PDV-a za organizirani turistički inozemni promet u Hrvatskoj, objavljena kao jedna od mjera koje trebaju stupiti na snagu od siječnja iduće godine. Nedjeljno jutro u uredima direktora prodaje hrvatskih hotelskih kuća proteklo je stoga u neprekidnoj zvonjavi telefona i pozivima stranih partnera koji su provjeravali najavu ministra Ivana Šukera o novim mjerama koje bi zahvatile i organizirani inozemni turistički dolazak.
Naime, kako detalji toga prijedloga nisu objavljeni, to je shvaćeno kako se ukida nulta stopa, ali nije najavljeno i s kojim novim poreznim opterećenjem će poslovati turizam od iduće godine. Turistički operativci u nevjerici su takvu interpretaciju doživjeli kao najavu uvođenja jedinstvene stope PDV-a od 22 posto za sav turizam što bi bilo ravno suicidu te gospodarske grane u međunarodnoj konkurenciji.

Rušenje nulte stope
Iako je u nedjelju bilo nemoguće službeno provjeriti o čemu se točno radi, u turističkim krugovima skloni su vjerovati kako je vijest samo djelomično točna. Naime, njezin logičan nastavak bio bi da će turizam u 2006. godini poslovati s diferenciranom stopom PDV-a od 10 do 11 posto. To je, naime, osobno najavio ministar Ivan Šuker još lanjskog listopada u Cavtatu na "Danima hrvatskog turizma", govoreći o makroekonomskom okviru poslovanja turizma u Hrvatskoj.
Tom prilikom i on i ministar Božidar Kalmeta najavili su uvođenje selektivne stope PDV-a za turizam, bitno manje od sadašnjeg PDV-a, ali i ukidanje nulte stope za organizirane inozemne dolaske.
Neslužbeno se u niz navrata, pa i na posljednjoj sjednici Savjeta za pripremu turističke sezone održanoj u svibnju u Opatiji od nadležnih državnih dužnosnika moglo čuti kako bi se nova diferencirana stopa PDV-a za turizam kretala od 10 do 11 posto. Time bi se financijski uvjeti poslovanja u turizmu izjednačili otprilike sa sadašnjima u kojima je dio turizma funkcionirao po zajedničkoj stopi PDV-a koja je vrijedila za cijelu državu, a samo inozemni organizirani promet po nultoj stopi.
Podsjetimo, nulta stopa PDV-a uvedena je 2001. godine radi poticanja organiziranih inozemnih dolazaka gostiju, a to poslovanje u cijelosti je karakterizirano kao izvoz. Radi se naime o rezervacijama i uplatama za odmor u Hrvatskoj izvršenim u inozemstvu na ime i za račun hrvatskog hotelijera, što je devizna uplata koja nije podlijegala jedinstvenoj stopi PDV-a. Time su organizirani inozemni dolasci koji u Hrvatskoj čine između 25 i 30 posto ukupnog turističkog prometa u kojemu zemlja ugosti 9,4 milijuna turista bili oslobođeni PDV-a.
Tijekom godina neki su tu povlasticu zloupotrebljavali na način da su i individualne goste iz inozemstva usmjeravali na svoja predstavništva u Europi kako bi ih oni tamo evidentirali kao organizirane grupne dolaske. Ministar Ivan Šuker iznio je u Cavtatu podatak po kojemu se država zbog nulte stope u turizmu dragovoljno odrekla 860 milijuna kuna prihoda u lanjskoj godini koji su na taj način ostali u turizmu. Nulta stopa dala je i vjetar u leđa investicijama u hrvatskom hotelijerstvu, čiji novi vlasnici su buduća poslovanja i kredite za nove investicije temeljili na toj ekonomskoj olakšici.

Najgore vrijeme
Upravo zato je nedorečenost prijedloga nove mjere izazvala paniku jer dolazi u najnezgodnije vrijeme za hotelijere. Naime, druga polovica lipnja uvijek je vrijeme kada Jadranom putuju vodeći ljudi najvećih europskih turoperatora radi sklapanja ugovora s hrvatskim hotelijerima za iduću godinu.
Sve kalkulacije, tvrde hotelijeri, zasnovane su na nultoj stopi za organizirani inozemni promet za iduću godinu, a to je posebno važno za hotelijere na hrvatskom jugu. Tako gotovo cijela Dalmacija u hotelijerstvu posluje sa 60 do 80 posto organiziranih dolazaka, dok su Istra i Kvarner zbog zemljopisne blizine Europi znatno češće mjesto ljetovanja individualnih gostiju iz Europe. Nulta stopa godinama je bila kritizirana i zbog neravnopravnog položaja u kojemu su se zbog nje našli domaći gosti i kamperi koji su plaćali puni iznos PDV-a.
Stoga nakon prvog šoka koji je obilježio nedjelju u turističkim tvrtkama Hrvatske slijedi čekanje na službenu objavu diferencirane stope za turizam od 10 do 11 posto koja bi bila jedini mogući način zadržavanja konkurentnosti hrvatskog turizma na međunarodnom tržištu.
Podsjetimo, sve mediteranske zemlje na turističke usluge imaju porezne stope od 4 do 8 posto, pa bi se Hrvatska svakom drugačijom odlukom svjesno odrekla budućnosti turizma i deviza koje on donosi državi.
Očekivati je da će zastupnici u Saboru RH to imati na umu kada budu glasovali za nove mjere makroekonomske politike.
 


***************
Tekst iz kategorije: Gospodarstvo,  autor teksta: R MIKACIC,  iz medija: Slobodna Dalmacija,   od  20.6.2005. 
Tema :: Hoteli  ID#490 Rec:1  RB0
Izvor teksta

Kategorija: Politika  -  Više èlanaka iz kategorije :: Politika
Više èlanaka iz iste grupe...Hoteli - NA JUČERAŠNJOJ SJEDNICI VLADA PODUZELA MJERE U BORBI PROTIV IZNAJMLJIVANJA SOBA I APARTMANA NA CRNO 

Po krevetu državi 600 kuna
ZAGREB 


U gradovima koji imaju izlaz na more iznajmljivači će plaćati najveći godišnji paušal uz koeficijent jedan, što znači 300 kuna po krevetu, izvijestio je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta. Dodao je da će uz to plaćati i 300 kuna porezaOko 50 tisuća privatnih iznajmljivača soba i apartmana u Hrvatskoj ubuduće će, kao i vlasnici vikendica i nautičari u stalnom vezu, plaćati paušalne boravišne pristojbe. Privatni iznajmljivači imaju oko 340 tisuća kreveta, što je 40 posto smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj. Paušal će se plaćati po svakom krevetu, a iznos će ovisiti o tome radi li se o gradu ili općini na moru ili na području od posebne državne skrbi. Predložila je to jučer Vlada šaljući u Sabor izmjene zakona o boravišnoj pristojbi.
U gradovima koji imaju izlaz na more ili onima koji imaju više od sto tisuća stanovnika iznajmljivači će plaćati najveći godišnji paušal uz koeficijent jedan, što znači 300 kuna po krevetu. Toliki će biti godišnji paušal po krevetu u, primjerice, Rijeci, Splitu ili Biogadu, izvijestio je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta. Dodao je da će uz to plaćati i 300 kuna poreza, što je ukupno 600 kuna. Kalmeta je objasnio da bi iznajmljivači trebali ipak imati računa jer se cijena noćenja po krevetu kreće u prosjeku oko sto kuna, a kreveti su iznajmljeni i do 50 dana godišnje.


Iznajmljivačima ostaje prihod

Na područjima od posebne državne skrbi, na brdsko-planinskim područjima i na otocima iz prve skupine koeficijent će biti 0,5 što znači da će i paušal biti dvostruko manji. U svim ostalim krajevima paušal će se određivati uz koeficijent 0,75 posto što znači da će biti 225 kuna.
Na taj bi se način smatra Kalmeta riješio problem rada iznajmljivača na crno, jer od deset do 30 posto iznajmljivača ne plaća boravišnu pristojbu.
– Iznajmljivačima će i nakon plaćanja pristojbi ostati lijep prihod, a oni koji i inače uredno plaćaju pristojbe neće imati traume od stalnih inspekcija i provjera, kazao je Kalmeta. Dodao je i to da će to biti dobro i za državi i turističke zajednice jer će im osiguravati prihod.
Vlada je na neodređeno vrijeme produžila rok u kojem će područjNišta od dividendi HT-a braniteljima za prošlu godinu

Vlada je jučer kako je i najavljeno sedam posto dionica HT-a prenijela braniteljskom fondu, ali taj fond, odnosno njegovi dioničari, kako je kazao ministra financija Ivan Šuker, mogu računati samo na dividendu u budućnosti. Što se tiče dividende, na tih sedam posto za protekle godine, koju je krajem prošle godine podigla Vlada ona će čini se ostati prihod državnog proračuna, iako zakon o privatizaciji HT-a kaže da dividenda na braniteljske dionice »nije prihod državnog proračuna«.

SKALA BORAVIŠNIH PRISTOJBI

n U gradovima koji imaju izlaz na more ili imaju više od sto tisuća stanovnika koeficijent je jedan – 300 kuna po krevetu
n Na područjima od posebne državne skrbi, na brdsko-planinskim područjima i na otocima iz prve skupine koeficijent će biti 0,5 – 150 kuna
n U svim ostalim krajevima koeficijent je 0,75 posto – 225 kuna

Od deset do 30 posto iznajmljivača ne plaća boravišnu pristojbu


a od posebne državne skrbi i brdsko-planinska područja uživati financijske povlastice. Rok u kojem je država svoj dio poreza na dohodak i na dobit ustupala lokalnim jedinicama isticao je u srpnju ove godine, ali ga je Vlada produljila ne spominjući u zakonu kad on ponovo ističe. Premijer Ivo Sanader primijetio je da su se pojavili »neki samozvani proroci koji su hodali okolo i tvrdili da Vlada neće produžiti rokove« te zaključio kako to čine vjerojatno radi lokalnih izbora, koji će se održati za nekoliko mjeseci.


Novi zakon o sudovima

Na područjima koja uživaju povlastice živi oko 900 tisuća stanovnika, a država se provedbom nekoliko zakona odrekla oko 1,1 milijarde kuna u prošloj godini, izvijestio je ministra financija Ivan Šuker.
Novi Vladin zakon o sudovima otvara mogućnost osnivanja stalne službe suda izvan područja suda, pa se u Banskim dvorima nadaju da će to za stanovnike otoka pojeftiniti sudske troškove i učiniti sudove dostupnijim. Vlada je na potvrdu u parlament poslala Sporazum između Hrvatske i SiCG o zaštiti prava hrvatske manjine u SiCG te srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj.Ništa od dividendi HT-a braniteljima za prošlu godinu

Vlada je jučer kako je i najavljeno sedam posto dionica HT-a prenijela braniteljskom fondu, ali taj fond, odnosno njegovi dioničari, kako je kazao ministra financija Ivan Šuker, mogu računati samo na dividendu u budućnosti. Što se tiče dividende, na tih sedam posto za protekle godine, koju je krajem prošle godine podigla Vlada ona će čini se ostati prihod državnog proračuna, iako zakon o privatizaciji HT-a kaže da dividenda na braniteljske dionice »nije prihod državnog proračuna«.

SKALA BORAVIŠNIH PRISTOJBI

n U gradovima koji imaju izlaz na more ili imaju više od sto tisuća stanovnika koeficijent je jedan – 300 kuna po krevetu
n Na područjima od posebne državne skrbi, na brdsko-planinskim područjima i na otocima iz prve skupine koeficijent će biti 0,5 – 150 kuna
n U svim ostalim krajevima koeficijent je 0,75 posto – 225 kuna

Od deset do 30 posto iznajmljivača ne plaća boravišnu pristojbu  


***************
Tekst iz kategorije: Politika,  autor teksta: Jagoda MARIĆ,  iz medija: Novi list,   od  13.3.2005. 
Tema :: Hoteli  ID#452 Rec:2  RB17
Izvor teksta
End of hits 
.... Nema vise tekstova!
Aproved by IMS.
Right menu
Novo na portalu

Novosti
 

 
Vijesti

Prostor za vijesti
 

 
Govorne vijesti

Poruka administratora
 
Informacije

Klik na sliku za govor


 
Zanimljivosti
Internet oglačavanje

Tvrtke
 

 
Upomoć!!!

Crveni križ
Hrvatske

 

 
Privatizacija Arenaturista

Povijest privatizacije
Arenaturist

 

 
Ostali linkovi
Tražilice

Tražilice za nekretnine:
 

 
RSS kanali

Hrvatske novine
RSS

 

 
Tekstove kreiraju
  Linkovi na oglase:
NEKRETNINE

HRV.- Real Estate
ENG. -
Real Estate
GER. - Real Estate
  Iz svijeta
cnn.com
bbc.com
    Oglasni prostor
Nema oglasa
Bezoglasni prostor
Za postavljenje banera za udruge i neprofitnih organizacija pošaljite baner i URL na email!
    RSS  Novine   
Zadnji tekstovi: RSS Hrvatskih Novina
A  B  C  Č  Ć  D    E  F  G  H  I  J  K  L  LJ  M  N  NJ  O  P  Q  R  S  Š  T  U  V  W  Z  Ž  |   Hrvatske-novine |
Copyright © Hrvatske-Novine.com 2005.-2008. - Powered by Macronet software engine
Hrvatske Novine