Hrvatske-Novine.com · Komentari i vidjenja · Jutarnji · Vecernji · HINA · Kritike vlasti
Istra · Dalmacija · Zagreb ·
·Hrvatske novine su kritika loših stvari i događanja u današnjoj Hrvatskoj. Ukoliko želite čitati pohvale i hvalospjeve slušajte hrvatski radio i televizijske postaje u vrijeme kada političari govore o svojim uspjesima. Mi otvoreno govorimo o pljački (bez obzira ako je pokrivena odlukama sudova).
   About Us |  Info |  Kategorije |  Tekstovi |   English | Deutsche
rolex replica

Kategorije
Važne teme
Grupa Pi-5
Povijest privatizacije
Istra

 Istra na webu

   Istra vijesti na webu
 
Dalmacija
Zagreb
Turizam
Posao
  Poslovni prostor
  Dionice
  Cijene Dionica
Hrvatske-novine.com
Tekstova: (2) Svi tekstovi...

Kategorija: Ekonomija  -  Više èlanaka iz kategorije :: Ekonomija
Više èlanaka iz iste grupe...Croatian Business - U Brodosplitu porinut je Tanker veličine panamax, klase 1A za plovidbu i prijevoz naftnih proizvoda u ledenim područjima, ugovoren je za ciparskog naručitelja tvrtku Skol Shipping Company Limited 

Brodosplit: Porinuće novogradnje 459 za ciparskog naručitelja
SPLIT 

Prenosimo SEEbiz:
Tip tankera PANAMAX, duljine 228,50 m, širine 32,24 m, visine 20,45 m i nosivosti 74.999 tona, ima takvu klasifikaciju jer je najveći brod koji može proći kroz Panamski kanal pod punim teretom. Pokreće ga motor MAN-B&W, izgrađen u Brodosplitovoj tvornici diesel motora, tip 6S60 MC-C od 13560 kW kod 105 okr/min što mu omogućava razvijanje brzine od 16 čvorova.

Riječ je o tankeru koji ispunjava propise PCA (Panama Canal Authority), institucije Panamskoga kanala. Propisi se odnose na određivanja tonaže broda, ali i na opremu i uvjete koji se moraju zadovoljiti za pilota koji zapovijeda prolaskom broda kroz kanal, a odnose se na kormilarnicu. Konkretno, pilot u svojoj točno definiranoj poziciji mora imati vidljivost bez opstrukcija te mora nesmetano, gotovo u pravcu moći prelaziti sa jedne na drugu stranu krila mosta.

Na Novogradnji 459 ugrađen je Training Ship Concept, odnosno brodski koncept za obuku, sustav dvostrukih komandi za navigaciju i manipulaciju teretima uz pomoć kojega je olakšana obuka kadetima.

Brod je u more pustila radna kuma, gospođa Meri Kovačević, direktorica službe poslovnih financija Brodosplita, a blagoslov je dao fra Miljenko Vrabec iz Apostolata mora.

Novogradnja 459 posljednji je od četiri broda iz panamax programa koje je splitsko brodogradilište ugovorilo za ciparskog naručitelja, te drugo od šest planiranih porinuća u 2009. godini.

Nakon porinuća, na navoz je položena kobilica za Novogradnju 466 za tvrtku Peristil Maritime Inc., prvi od dva bulk carriera, broda za prijevoz rasutih tereta.

 


***************
Tekst iz kategorije: Ekonomija,  autor teksta: S. K.,  iz medija: SEEbiz,   od  1.4.2009. 
Tema :: Croatian Business  ID#1362 Rec:1  RB1321
Izvor teksta

Kategorija: Nekretnine  -  Više èlanaka iz kategorije :: Nekretnine
Više èlanaka iz iste grupe...Real Estate Croatia - ANALIZA - Prema statističkim pokazateljima i staknutim cijenama u bazi podataka portala RealEstateCroatia.com pojedinih kategorija nekretnina po teritorijalnom principu 

Nekretnine: Pad najjači u Dalmaciji, u Zagrebu sve jeftiniji poslovni prostori
ZAGREB 

Prenosimo članak iz Seebiz.eu
autorice Rovene Runko.
Istarska županija kao i Primorsko goranska po cijenama svih vrsta nekretnina drže sredinu no također bilježe lagani pad cijena dok je najviše oscilacija u cijeni zemljišta čija se cijena tokom protekle godine dana naglo povećala, ali i naglo spustila. Najskuplja županija je Dubrovačko-neretvanska, dok Grad Zagreb bilježi veći pad cijena poslovnih prostora.
Najviša prosječna cijena kvadrata kuće u Hrvatskoj je u Dubrovačko neretvanskoj županiji i iznosi trenutno 2 031 eura, u odnosu na listopad 2007. predstavlja pad 23,7 %, a u odnosu na isti mjesec prošle godine pad je od 17,1 %. Slijedi Splitsko dalmatinska gdje je prosječna cijena kvadrata kuće 1 875 eura , u odnosu na listopad predstavlja pad cijene od 15,3%, a u odnosu na 10.mjesec 2007 pada za 19,56 %. U Šibensko kninskoj prosječna cijena kvadrata je 1820 eura, u listopadu je bila 2045 eura (pad od 11%), u odnosu na isti mjesec 2007. cijena pala za čak 62,8%.
Prosječna cijena kuće u Gradu Zagrebu iznosi 1819 eur/m2, u odnosu na listopad to znači pad cijene od 11%, dok u odnosu na listopad 2007. cijena porasla za 2 %. Primorsko-goranska 1788 eur/m2, u odnosu na prethodni mjesec pad cijene za 5%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine pad za 2,3% Istarska županija: 1751 eur/m2, u odnosu na 10. mjesec pad cijene 6,8% (1880 eur/m2), listopad 2007. - pad 3,7%. Najniža prosječna cijena četvornog metra kuća je Sisačko-moslavačkoj županiji 454 eura/m2, u odnosu na listopad porast cijene za 12 %, u odnosu na isti mjesec prošle godine porast od 18 %.
Najskuplja prosječna cijena kvadrata stana također je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje iznosi 3 113 eur/m2, u odnosu na pretoekli mjesec kada je cijena iznosila 3511 eura/m2 vidljiv je pad u cijeni od 11,3 %, dok u odnosu na isto razdoblje lani cijena je u padu 11,8%. Sljedeća županija po visini prosječne cijene kvadrata stana je Splitsko-dalmatinska u kojoj je cijena 2 492 eur/m2 što znači da je u odnosu na prošli mjesec pala za neznatnih 1,5 % a u odnosu na isto razdoblje lani povećana je također za neznatnih 0,5%. U Krapinsko zagorskoj županiji najniže su prosječne cijene kvadratnog doma stana i to 773 eur/m2 što je nepromijenjeno u odnosu na prošli mjesec, ali zamjetan je porast cijene od 16,2 % u odnosu na prošlu godinu.
Prosječna cijena kvadrata zemljišta je najskuplja u Gradu Zagrebu 255 eur/m2 u odnosu na prošli mjesec evidentan je blagi pad cijena od 1,5% dok je u odnosu na isto razdoblje lani kvadrat zemljišta povoljnije za 9,2%. Dubrovačko neretvanska županija je druga po visini cijene zemljišta od 238 eur/m2 što je jeftinije u odnosu na 10 mjesec za čak 28,3% , te se nakon godine dana rasta cijene vraća na razinu cijene koju je imalo u istom razdoblju lani, što konkretno znači višu cijenu za minimalnih 0,8%.
Šibensko kninska županija bilježi drastičnu promjenu u cijeni zemljišta. Trenutna cijena je 212 eur/m2 što je u odnosu na 10.mjesec pad od nevjerojatnih 46%, dok je cijena zemljišta u istom razdoblju lani bila 180 eur/m2 što znači da je sada cijena veća za 17,7 %.
Isti je slučaj u Splitsko dalmatinskoj županiji, gdje četvorni metar zemljišta stoji 189 eur/m2 što u odnosu na 10.mjesec znači pad od visokih 61,5 % i vraća se približno na razinu cijene koja je bila u istom mjesecu prošle godine, konkretno na 182 eur/m2.
Istarska županija po visini cijene zemljišta od 102 eur/m2 zauzima sredinu te bilježi minimalan pad u odnosu na prošli mjesec od 1%, a u odnosu na isto razdoblje lani pad od čak 11,3%. Najniža cijena zemljišta je u Krapinsko zagorskoj županiji gdje za kvadrat zemljišta treba izdvojiti 17 eura, što je jeftinije 1% nego prošli mjesec, a skuplje 21,4% u odnosu na isto razdoblje u 2007. godini.
Najskuplji kvadrat poslovnog prostora je u Dubrovačko neretvanskoj županiji i iznosi 3005 eur/m2 što je pad od 17,6% u odnosu na prošli mjesec, no u odnosu na 10. mjesec prošle godine, uočljiv je visoki pad i to za čak 42,6 % obzirom da je prosječna cijena kvadrata poslovnog prostora iznosila čak 5 235 eura. U Šibensko kninskoj cijena je 2 485 eur/m2 što je jeftinije u odnosu na prošli mjesec za 2,3 % , ali u odnosu na isti mjesec prošle godine skuplje za 19%.
U Primorsko goranskoj županiji je slična situacija. Prosječna cijena kvadrata poslovnog prostora je 2 377 eura/m2 i jeftinija je u odnosu na prošli mjesec 7,3 %, no u odnosu na isti mjesec prošle godine vidljiv je porast od 13 %. Istarska županija bilježi 16% - tni pad trenutne cijene poslovnog prostora koji sad iznosi 2263 eura/m2, što u odnosu na isti mjesec prošle godine znači pad 3%. Najniža cijena kvadrata poslovnog prostora je u Karlovačkoj županiji i iznosi 743 eur/m2 i nije se mijenjala u odnosu na prošli mjesec,ali je pala u odnosu na isti mjesec prošle godine i to za 14,3 %. Grad Zagreb drži cijenu poslovnih prostora 2183 eur/m2 što je u odnosu na prošli mjesec 15,2% jeftinije, a u odnosu na prošlu godinu 2,4 % skuplje.
Što je najskuplje, a što najjeftinije
Ukoliko imate mogućnosti namaknuti 37 milijuna eura, možete postati vlasnici najskuplje nekretnine u bazi podataka hrvatskog portala za nekretnine RealEstateCroatia.com a to je poslovni prostor/hotel u Zadru. Trenutno najskuplja kuća je vila na Bačvicama u Splitu od 12 milijuna eura. Sljedeća najskuplja kuća je kompleks kuća na otoku Rabu za 8, 195 milijuna eura, dok u Novom Vinodolskom možete naići na marinu predviđenu za 260 vezova smještenu uz samo more za 6,5 milijuna eura. S druge strane, najjeftinija kuća je vikendica u Slavonskom brodu za 12 tisuća eura,a 500 eura skuplja je vikendica kraj Lepoglave.
Najskuplji stan u Hrvatskoj se nalazi u Dubrovniku za 2,75 milijuna eura, dok je po cijeni drugi najskuplji stan urbana vila u Zagrebu (Malešnica) za 1,75 milijuna eura. Trenutno najjeftiniji stan se nalazi u Splitu za 18 tisuća eura, dok je stan u Metkoviću skuplji za 2 tisuće eura.

Najskuplje zemljište je veliko građevinsko zemljište koje se nalazi na Pagu za 46,7 tisuća eura, a predviđeno je za izgradnju kampova i hotela. Zemljište u prvom redu do mora u Šibeniku drugo je najskuplje zemljište u Hrvatskoj po cijeni od 22,5 tisuća eura.
Tri najjeftinija zemljišta nalaze se u Ogulinu u rasponu cijena od 10 do 11 tisuća eura.
Uz već spomenuti najskuplji poslovni prostor u Zadru sljedeći najskuplji prostor je Trgovačko društvo sa objektom, koncesijom i dozvolom na 30 godina u Otočcu. Uz veću ponudu poslovnih prostora, u Zagrebu se nalaze i najjeftiniji poslovni prostori i to u rasponu od 13 do 22 tisuća eura.


 


***************
Tekst iz kategorije: Nekretnine,  autor teksta: B M,  iz medija: SEEbiz,   od  14.11.2008. 
Tema :: Real Estate Croatia  ID#1308 Rec:2  RB234
Izvor teksta
End of hits 
.... Nema vise tekstova!
Aproved by IMS.
Right menu
Novo na portalu

Novosti
 

 
Vijesti

Prostor za vijesti
 

 
Govorne vijesti

Poruka administratora
 
Informacije

Klik na sliku za govor


 
Zanimljivosti
Internet oglačavanje

Tvrtke
 

 
Upomoć!!!

Crveni križ
Hrvatske

 

 
Privatizacija Arenaturista

Povijest privatizacije
Arenaturist

 

 
Ostali linkovi
Tražilice

Tražilice za nekretnine:
 

 
RSS kanali

Hrvatske novine
RSS

 

 
Tekstove kreiraju
  Linkovi na oglase:
NEKRETNINE

HRV.- Real Estate
ENG. -
Real Estate
GER. - Real Estate
  Iz svijeta
cnn.com
bbc.com
    Oglasni prostor
Nema oglasa
Bezoglasni prostor
Za postavljenje banera za udruge i neprofitnih organizacija pošaljite baner i URL na email!
    RSS  Novine   
Zadnji tekstovi: RSS Hrvatskih Novina
A  B  C  Č  Ć  D    E  F  G  H  I  J  K  L  LJ  M  N  NJ  O  P  Q  R  S  Š  T  U  V  W  Z  Ž  |   Hrvatske-novine |
Copyright © Hrvatske-Novine.com 2005.-2008. - Powered by Macronet software engine
Hrvatske Novine