Hrvatske-Novine.com · Komentari i vidjenja · Jutarnji · Vecernji · HINA · Kritike vlasti
Istra · Dalmacija · Zagreb ·
·Hrvatske novine su kritika loših stvari i događanja u današnjoj Hrvatskoj. Ukoliko želite čitati pohvale i hvalospjeve slušajte hrvatski radio i televizijske postaje u vrijeme kada političari govore o svojim uspjesima. Mi otvoreno govorimo o pljački (bez obzira ako je pokrivena odlukama sudova).
   About Us |  Info |  Kategorije |  Tekstovi |   English | Deutsche
rolex replica

Kategorije
Važne teme
Grupa Pi-5
Povijest privatizacije
Istra

 Istra na webu

   Istra vijesti na webu
 
Dalmacija
Zagreb
Turizam
Posao
  Poslovni prostor
  Dionice
  Cijene Dionica
Hrvatske-novine.com
Tekstova: (3) Svi tekstovi...

Kategorija: Politika  -  Više èlanaka iz kategorije :: Politika
Više èlanaka iz iste grupe...OPĆENITO - Brzi povrat novca želi 51 posto umirovljenika  

POVRAT DUGA Vlada i Hrvatska stranka umirovljenika do posljednjeg trenutka bez dogovora
ZAGREB Većina umirovljenika opredjeljuje se za brzi povrat duga, pokazuje Večernjakova anketa koju je telefonski provela agencija Markottel. U anketi je sudjelovalo 400 umirovljenika iz svih krajeva Hrvatske, a njih 51 posto pristalo bi uzeti prepolovljeni iznos duga u iduće dvije godine. No, oko 13 posto anketiranih željelo bi da im se dug vrati u punom iznosu tijekom idućih osam godina, kao što je stajalo u prvobitnoj ponudi Vlade. Na tu varijantu oni bi se odlučili unatoč tome što bi prvu ratu primili tek nakon dvije godine počeka, te bez obzira na to što Vlada u drugom krugu pregovora s umirovljenicima nije pristala obećati državno jamstvo za novac koji bi tek trebalo zaraditi upravljanjem dionicama u budućem Fondu umirovljenika.

Loše obaviješteni
Najviše je pristalica brzog povrata duga prema istoj anketi među umirovljenicima Istre i Primorja, te u Zagrebačkoj regiji, a najmanje u središnjoj Hrvatskoj. No, u središnjoj Hrvatskoj je i najviše onih koji još ne znaju koju varijantu odabrati (54 posto), na osnovi čega se može pretpostaviti da o cijeloj ideji još nisu dovoljno obaviješteni.
Sanaderov plan o brzoj isplati duga umirovljenicima aktualan je tek u posljednjih desetak dana. Donedavno se govorilo isključivo o varijanti da se osnuje fond umirovljenika, u kojem bi bile dionice i imovina, a da se dug umirovljenicima isplaćuje novcem zarađenim u transakcijama tom državnom imovinom. U posljednji trenutak, s obzirom na to da bi model trebao biti spreman za start već 5. kolovoza, Vlada je izašla s prijedlogom da se u fond ulije novac od prodaje dionica Croatije osiguranja, Ine i HT-a, te da se time namakne oko 6,9 milijardi kuna za brzu isplatu duga. Ukupan je dug umirovljenicima, računajući glavnicu i kamate, procijenjen na 13,8 milijardi, a Vladina je ponuda umirovljenicima da pristanu na polovicu iznosa, ali uz skraćeni rok isplate tijekom dvije godine.

Tko popušta?
Spektakularan Vladin prijedlog o brzom povratu duga već je trebao biti pretočen u Zakon o Fondu umirovljenika i poslan u Sabor da bi bio prihvaćen najkasnije u petak kad završava redovito zasjedanje, ali pregovori između Vlade i Hrvatske stranke umirovljenika zapeli su. HUS je prvo tražio državno jamstvo za one koji odaberu puni iznos duga, a kad je Vlada to odbila, došao je s novim prijedlogom. Fond umirovljenika ne bi bio klasičan investicijski fond, već takozvani transferni fond koji bi se punio iz proračuna, što se nije sviđalo Vladi. No, u vrijeme zaključenja ovog izdanja, završni pregovori još nisu ni počeli, te se nije moglo sa sigurnošću znati tko će i koliko popustiti.

 


***************
Tekst iz kategorije: Politika,  autor teksta: Vecernji List,  iz medija: Večernji list,   od  16.7.2005. 
Tema :: OPĆENITO  ID#499 Rec:1  RB17
Izvor teksta

Kategorija: Gospodarstvo  -  Više èlanaka iz kategorije :: Gospodarstvo
Više èlanaka iz iste grupe...HRVATSKI TELEKOM - Liberalizacija hrvatskog telekomunikacijskog tržišta 

Vrijednost tržišta 13 milijardi kuna
ZAGREB 

Nakon predugog čekanja, u Hrvatskoj je počela liberalizacija telekomunikacijskog tržišta koju nitko više ne može zaustaviti, kazao je predsjednik Hrvatske agencije za telekomunikacije Gašper Gaćina na jučer otvorenoj konferenciji telekom-industrije "Telekom Arena". Vrijednost hrvatskog telekom-tržišta u 2004. godini bila je oko 12,9 milijardi kuna, pri čemu pokretna telefonija ima 47 posto udjela, a nepokretna otprilike 42 posto, čulo se na konferenciji koja je okupila predstavnike državnih tijela te glavne industrijske igrače.
No, usporedba sa zemljama EU pokazuje kako bi ulazak novih ponuđača usluga na tržište trebao povećati konkurenciju, razviti usluge, smanjiti cijene uz usporedan rast kvalitete.
 


***************
Tekst iz kategorije: Gospodarstvo,  autor teksta: R.Il.,  iz medija: Večernji list,   od  3.3.2005. 
Tema :: HRVATSKI TELEKOM  ID#445 Rec:2  RB17
Izvor teksta

Kategorija: Gospodarstvo  -  Više èlanaka iz kategorije :: Gospodarstvo
Više èlanaka iz iste grupe...OPĆENITO - Izvještaj njemačkih stručnjaka uzbunio je zastupnike obnovljivih izvora energije 

Vjetroelektrane na udaru stručnjaka
ZAGREB 

Nedavno objavljen izvještaj o korištenju energije vjetra putem vjetroelektrana uzbunio je javnost. Ne samo zato što dolazi iz Njemačke koja je najveći zagovornik i korisnik energije vjetra nego i zbog toga jer je potpisnik Vladina energetska agencija kojoj se i te kako vjeruje.U izvještaju stručnjaka koji su istraživali to područje dobivanja energije iz obnovljivih izvora tvrdi se kako je to vrlo skup i nedovoljno efikasan način proizvodnje energije.
Skupa energija
Umjesto da se nove milijarde eura ulažu u programe i projekte temeljene na vjetroturbinama, koje "odlaze u vjetar", bilo bi bolje da se taj novac uloži u tehnologije kojima se poboljšava energetska učinkovitost u gradnji stanova i drugih objekata. Osim toga, vjetroelektrane daju triput skuplju električnu energiju od klasičnih izvora, a bučne su i nagrđuju okoliš u kojem se nalaze, ističe se u izvještaju. Kako bi udarac bio još jači, taj izvještaj stiže iz Njemačke koja je na apsolutnom vrhu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, a vjetroelektrana ima više nego Danska, Španjolska i SAD zajedno!Odmah nakon objavljivanja izvještaja javili su se mnogi, od stručnih udruga do "zelenih", kao i protivnika dobivanja energije od vjetra, koji su došli na svoje.

Koliko je već prelijepih krajolika uništeno jer su na njih postavljene vjetrofarme, tvrde oni. A da se i ne govori o tome da uništavaju ptičji svijet. Ide se čak toliko daleko da se tvrdi kako vibracije vjetroelektrana proizvode negativnu energiju koja djeluje poput valova šireći se stotinjak metara daleko. No usprkos tome što je za mnoge vjetar energija budućnosti, u nekim se zemljama već pojavio "pokret protiv vjetroelektrana" čija je dužnost, kažu, da javnosti predstavi sve negativnosti vezane uz korištenje energije vjetra.

Obnovljivi izvori
Koliko će oni imati uspjeha, teško je reći jer su im danas šanse jako male. Tome svjedoči podatak da je u proteklih petnaest godina samo u Njemačkoj sagrađeno više od 15 tisuća vjetroturbina, a polovica od tog broja samo u posljednjih pet godina. A do 2010. godine u toj zemlji bi se čak deset posto ukupne energije koristilo iz obnovljivih izvora. Industrija vrijedna nekoliko desetaka milijardi eura krenula je u pohod na budućnost pa je teško vjerovati da je nešto može zaustaviti. Zanimljivo je jedino da reakcije protiv vjetroelektrana dolaze iz zemlje koja ih ima najviše.

 


***************
Tekst iz kategorije: Gospodarstvo,  autor teksta: Zdravko Cesar,  iz medija: Večernji list,   od  3.3.2005. 
Tema :: OPĆENITO  ID#444 Rec:3  RB17
Izvor teksta
End of hits 
.... Nema vise tekstova!
Aproved by IMS.
Right menu
Novo na portalu

Novosti
 

 
Vijesti

Prostor za vijesti
 

 
Govorne vijesti

Poruka administratora
 
Informacije

Klik na sliku za govor


 
Zanimljivosti
Internet oglačavanje

Tvrtke
 

 
Upomoć!!!

Crveni križ
Hrvatske

 

 
Privatizacija Arenaturista

Povijest privatizacije
Arenaturist

 

 
Ostali linkovi
Tražilice

Tražilice za nekretnine:
 

 
RSS kanali

Hrvatske novine
RSS

 

 
Tekstove kreiraju
  Linkovi na oglase:
NEKRETNINE

HRV.- Real Estate
ENG. -
Real Estate
GER. - Real Estate
  Iz svijeta
cnn.com
bbc.com
    Oglasni prostor
Nema oglasa
Bezoglasni prostor
Za postavljenje banera za udruge i neprofitnih organizacija pošaljite baner i URL na email!
    RSS  Novine   
Zadnji tekstovi: RSS Hrvatskih Novina
A  B  C  Č  Ć  D    E  F  G  H  I  J  K  L  LJ  M  N  NJ  O  P  Q  R  S  Š  T  U  V  W  Z  Ž  |   Hrvatske-novine |
Copyright © Hrvatske-Novine.com 2005.-2008. - Powered by Macronet software engine
Hrvatske Novine