Hrvatske-Novine.com · Komentari i vidjenja · Jutarnji · Vecernji · HINA · Kritike vlasti
Istra · Dalmacija · Zagreb ·
·Hrvatske novine su kritika loših stvari i događanja u današnjoj Hrvatskoj. Ukoliko želite čitati pohvale i hvalospjeve slušajte hrvatski radio i televizijske postaje u vrijeme kada političari govore o svojim uspjesima. Mi otvoreno govorimo o pljački (bez obzira ako je pokrivena odlukama sudova).
   About Us |  Info |  Kategorije |  Tekstovi |   English | Deutsche
rolex replica

Kategorije
Važne teme
Grupa Pi-5
Povijest privatizacije
Istra

 Istra na webu

   Istra vijesti na webu
 
Dalmacija
Zagreb
Turizam
Posao
  Poslovni prostor
  Dionice
  Cijene Dionica
Hrvatske-novine.com
Tekstova: (6) Svi tekstovi...

Kategorija: Politika  -  Više èlanaka iz kategorije :: Politika
Više èlanaka iz iste grupe...INVESTICIJE U RH - Hrvatska mora odlučiti hoće li zadržati režim reciprociteta za prodaju nekretnina strancima, tražiti od EU duže prijelazno razdoblje nakon pristupa ili pokušati ishoditi trajnu zabranu prodaje, rečeno je na skupu 

Stranci već posjeduju 45.000 kuća na Jadranu
ZAGREB 

Veliki porast zanimanja za kupnju nekretnina na Jadranu od građana Europske unije koji je doveo do naglog rasta cijena kuća za odmor i građevinskog zemljišta, trenutačno se može rješavati jedino provođenjem strogih zakona o gradnji, zaštiti okoliša i izradom prostornih planova. Sve ostalo, uključujući i brojnost nekretnina koje će stranci imati u našoj zemlji, bit će predmetom pregovora Hrvatske s EU-om u kojoj će se ona morati opredijeliti za jednu od tri mogućnosti: zadržati sadašnji režim reciprociteta pri kupnji nekretnina stranaca do 2009. godine, tražiti produženje prijelaznog razdoblja nakon pristupa EU-u ili pokušati ishoditi trajno izuzeće od bilo kakvih inozemnih kupnji nekretnina u Hrvatskoj. No, do tada Hrvatska mora svoj nacionalni prostor i nekretnine štititi prostornim planiranjem.
Čulo se to na okruglom stolu "Prostorno planiranje, tržište nekretnina i turizam u procesu pridruživanja EU-u" koji je u organizaciji Ekonomskog fakulteta iz Splita, Instituta za javne financije, Ministarstva graditeljstva i zaklade Friedrich Ebert organiziran u ponedjeljak u Splitu. Činjenica da je trenutačno u proceduri prodaja oko 10 tisuća kuća strancima u Hrvatskoj, da je do sada zaprimljeno oko 8,5 tisuća molbi stranaca za kupnju nekretnina na Jadranu, te da se neslužbeno spekulira s brojkom od čak 45 tisuća objekata na Jadranu koji su već u vlasništvu stranaca, ali u nekom neformalnom obliku, dovoljan su razlog da se stručnjaci iz različitih oblasti oglase i na tu temu.
U Hrvatskoj trenutačno stranci, uz suglasnost Ministarstva vanjskih poslova, mogu imati u vlasništvu samo jednu kuću za odmor, a nakon ulaska u EU mogli bi ih imati koliko god žele! Je li to ono što hrvatski turizam u svojem razvoju treba i kamo će dovesti nekontrolirana prodaja nekretnina, pitanja su na koja je teško dati jednoznačan odgovor, složili su se stručnjaci, ali o njima valja vrlo glasno razgovarati i uključiti javnost u svaku od tih faza razgovora.
Po mišljenju dr. Ive Šimunovića, Hrvatska ne bi trebala olako prihvaćati zakone EU-a o nekretninama, nego tražiti načine za maksimalnu zaštitu prostora kao ključnog turističkog resursa. Dr. Ivo Čičin Šain upozorava pak na iracionalni strah od stranaca koji su nam potrebni zbog investicija i kulturno-civilizacijske ravnoteže koju donose.

 


***************
Tekst iz kategorije: Politika,  autor teksta: Ružica MIKACIC,  iz medija: Slobodna Dalmacija,   od  5.7.2005. 
Tema :: INVESTICIJE U RH  ID#494 Rec:1  RB0
Izvor teksta

Kategorija: Privatizacija  -  Više èlanaka iz kategorije :: Privatizacija
Više èlanaka iz iste grupe...HRVATSKI TELEKOM - BEŽIČNIM TELEKOMUNIKACIJAMA DO JEFTINIJEG INTERNETA I FIKSNOG TELEFONIRANJA 

Radijskom mrežom protiv monopola HT-a
ZAGREB 

Riječ je o spektru 3,5 GHz i 26 GHz koji je pogodan za uslugu nepokretnog bežičnog pristupa, pa bi razvoj takve mreže omogućio jeftinije fiksno telefoniranje i pristup internetu

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka nedavno je najavilo razvoj radijsko-bežičnih pristupnih veza za telekomunikacije. Riječ je o spektru 3,5 GHz i 26 GHz koji je pogodan za tzv. uslugu nepokretnog bežičnog pristupa, što je posebno zanimljivim za razvoj broadbanda, odnosno širokopojasnog pristupa internetu, ali i za razvoj takozvane bežične fiksne telefonije. Za uspostavu ovakve mreže pogodniji su veliki gradovi radi isplativosti investicije, a krajnja je korist za potrošača jeftijinija i bolja veza. No najvažnije od svega jest to što bi se razvojem radijsko-bežične mreže konačno stvorila alternativa lokalnoj petlji (bakrenoj parici) HT-a, koja ga u stvarnosti čini monopolistom, što bi vodilo do bolje konkurencije i nižih cijena internetskih i fiksnih telefonskih usluga.
Dodjela frekvencija pod jurisdikcijom je Hrvatske agencije za telekomunikacije. Trenutačno postoje dvije koncesije, i to na području Zagreba Iskon interneta i Global net grupe. Cijene koncesije kreću se od 25 tisuća do 230 tisuća kuna, ovisno o vrstama usluga i broju stanovnika županije. Postupak dodjele koncesije započinje podnošenjem zahtjeva trgovačkog društva Vijeću Agencije. Ako u roku 45 dana Agencija zaprimi više zahtjeva koji ispunjavaju sve propisane uvjete, a nije u mogućnosti udovoljiti svim zahtjevima s obzirom na raspoloživi dio radiofrekvencijskog spektra, Vijeće tada raspisuje natječaj za dodjelu koncesije. U ministarstvu napominju da cijena naknada za korištenje tog spektra destimulira širi razvoj tih mreža, pa imaju namjeru sniziti te cijene do kraja ljeta. Cilj je da se s jedne strane potakne razvoj bežičnih mreža, a s druge da se potaknu državni prihodi od najma spektra koje je ograničeno javno dobro.
Ministarstvo do sada nije napravilo studiju o efektima liberalizacije ovog tržišta, što je u jednu ruku i razumljivo, jer nije moguće mjeriti efekte liberalizacije tržišta prije zaživljavanja takva tržišta.
Teorija i praksa u svim zemljama svijeta, pa tako i u Europskoj uniji, pokazuju da liberalizacija tržišta u telekomunikacijama donosi niz prednosti razvoju tržišta, kao i korisnicima, pod uvjetom da postoje djelotvorni regulatorni mehanizmi. 


***************
Tekst iz kategorije: Privatizacija,  autor teksta: Vinko MOJTIĆ ,  iz medija: Slobodna Dalmacija,   od  20.6.2005. 
Tema :: HRVATSKI TELEKOM  ID#491 Rec:2  RB0
Izvor teksta

Kategorija: Gospodarstvo  -  Više èlanaka iz kategorije :: Gospodarstvo
Više èlanaka iz iste grupe...Hoteli - ... 22 posto za sav turizam bilo ravno suicidu te gospodarske grane u međunarodnoj konkurenciji - Nakon prvog šoka pretpostavlja se da ministar ipak želi uvesti "turistički" PDV s diferenciranom stopom od 10 do 11 posto 

PDV 22% USMRTIO BI CIJELI TURIZAM
ZAGREB 

ŠOK HOTELIJERI U NEDJELJU ZATEČENI NEDOREČENIM
NAJAVAMA MINISTRA FINANCIJA IVANA ŠUKERA

Poput bombe odjeknula je u poslovnim turističkim krugovima vijest o ukidanju nulte stope PDV-a za organizirani turistički inozemni promet u Hrvatskoj, objavljena kao jedna od mjera koje trebaju stupiti na snagu od siječnja iduće godine. Nedjeljno jutro u uredima direktora prodaje hrvatskih hotelskih kuća proteklo je stoga u neprekidnoj zvonjavi telefona i pozivima stranih partnera koji su provjeravali najavu ministra Ivana Šukera o novim mjerama koje bi zahvatile i organizirani inozemni turistički dolazak.
Naime, kako detalji toga prijedloga nisu objavljeni, to je shvaćeno kako se ukida nulta stopa, ali nije najavljeno i s kojim novim poreznim opterećenjem će poslovati turizam od iduće godine. Turistički operativci u nevjerici su takvu interpretaciju doživjeli kao najavu uvođenja jedinstvene stope PDV-a od 22 posto za sav turizam što bi bilo ravno suicidu te gospodarske grane u međunarodnoj konkurenciji.

Rušenje nulte stope
Iako je u nedjelju bilo nemoguće službeno provjeriti o čemu se točno radi, u turističkim krugovima skloni su vjerovati kako je vijest samo djelomično točna. Naime, njezin logičan nastavak bio bi da će turizam u 2006. godini poslovati s diferenciranom stopom PDV-a od 10 do 11 posto. To je, naime, osobno najavio ministar Ivan Šuker još lanjskog listopada u Cavtatu na "Danima hrvatskog turizma", govoreći o makroekonomskom okviru poslovanja turizma u Hrvatskoj.
Tom prilikom i on i ministar Božidar Kalmeta najavili su uvođenje selektivne stope PDV-a za turizam, bitno manje od sadašnjeg PDV-a, ali i ukidanje nulte stope za organizirane inozemne dolaske.
Neslužbeno se u niz navrata, pa i na posljednjoj sjednici Savjeta za pripremu turističke sezone održanoj u svibnju u Opatiji od nadležnih državnih dužnosnika moglo čuti kako bi se nova diferencirana stopa PDV-a za turizam kretala od 10 do 11 posto. Time bi se financijski uvjeti poslovanja u turizmu izjednačili otprilike sa sadašnjima u kojima je dio turizma funkcionirao po zajedničkoj stopi PDV-a koja je vrijedila za cijelu državu, a samo inozemni organizirani promet po nultoj stopi.
Podsjetimo, nulta stopa PDV-a uvedena je 2001. godine radi poticanja organiziranih inozemnih dolazaka gostiju, a to poslovanje u cijelosti je karakterizirano kao izvoz. Radi se naime o rezervacijama i uplatama za odmor u Hrvatskoj izvršenim u inozemstvu na ime i za račun hrvatskog hotelijera, što je devizna uplata koja nije podlijegala jedinstvenoj stopi PDV-a. Time su organizirani inozemni dolasci koji u Hrvatskoj čine između 25 i 30 posto ukupnog turističkog prometa u kojemu zemlja ugosti 9,4 milijuna turista bili oslobođeni PDV-a.
Tijekom godina neki su tu povlasticu zloupotrebljavali na način da su i individualne goste iz inozemstva usmjeravali na svoja predstavništva u Europi kako bi ih oni tamo evidentirali kao organizirane grupne dolaske. Ministar Ivan Šuker iznio je u Cavtatu podatak po kojemu se država zbog nulte stope u turizmu dragovoljno odrekla 860 milijuna kuna prihoda u lanjskoj godini koji su na taj način ostali u turizmu. Nulta stopa dala je i vjetar u leđa investicijama u hrvatskom hotelijerstvu, čiji novi vlasnici su buduća poslovanja i kredite za nove investicije temeljili na toj ekonomskoj olakšici.

Najgore vrijeme
Upravo zato je nedorečenost prijedloga nove mjere izazvala paniku jer dolazi u najnezgodnije vrijeme za hotelijere. Naime, druga polovica lipnja uvijek je vrijeme kada Jadranom putuju vodeći ljudi najvećih europskih turoperatora radi sklapanja ugovora s hrvatskim hotelijerima za iduću godinu.
Sve kalkulacije, tvrde hotelijeri, zasnovane su na nultoj stopi za organizirani inozemni promet za iduću godinu, a to je posebno važno za hotelijere na hrvatskom jugu. Tako gotovo cijela Dalmacija u hotelijerstvu posluje sa 60 do 80 posto organiziranih dolazaka, dok su Istra i Kvarner zbog zemljopisne blizine Europi znatno češće mjesto ljetovanja individualnih gostiju iz Europe. Nulta stopa godinama je bila kritizirana i zbog neravnopravnog položaja u kojemu su se zbog nje našli domaći gosti i kamperi koji su plaćali puni iznos PDV-a.
Stoga nakon prvog šoka koji je obilježio nedjelju u turističkim tvrtkama Hrvatske slijedi čekanje na službenu objavu diferencirane stope za turizam od 10 do 11 posto koja bi bila jedini mogući način zadržavanja konkurentnosti hrvatskog turizma na međunarodnom tržištu.
Podsjetimo, sve mediteranske zemlje na turističke usluge imaju porezne stope od 4 do 8 posto, pa bi se Hrvatska svakom drugačijom odlukom svjesno odrekla budućnosti turizma i deviza koje on donosi državi.
Očekivati je da će zastupnici u Saboru RH to imati na umu kada budu glasovali za nove mjere makroekonomske politike.
 


***************
Tekst iz kategorije: Gospodarstvo,  autor teksta: R MIKACIC,  iz medija: Slobodna Dalmacija,   od  20.6.2005. 
Tema :: Hoteli  ID#490 Rec:3  RB0
Izvor teksta

Kategorija: Politika  -  Više èlanaka iz kategorije :: Politika
Više èlanaka iz iste grupe...OPĆENITO - PRAVILA Nove mjere u Saveznoj Republici Njemačkoj pogađaju brojne hrvatske državljane koji žive u toj zemlji 

Oko 20.000 Hrvata pred izgonom iz SR Njemačke
ZAGREB 

Hrvatima koji su nakon 2000. godine uz svoje državljanstvo stekli i njemačko, MUP njemačke pokrajine Hessen oduzeo je ovih dana njemačko državljanstvo. No, Hessen je tek početak, jer prema najavama nadležnih njemačkih službi, stroga primjena rigoroznog Zakona o državljanstvu donesenog prije pet godina počinje u cijeloj Njemačkoj.
Kršenje zakona
Taj zakon propisuje automatsko oduzimanje državljanstva onim građanima koji su svjesno prekršili zakon uzimajući drugo državljanstvo, nakon što su već postali njemački državljani.

Procjenjuje se da će na udaru tog zakona biti oko 20.000 Hrvata u cijeloj Njemačkoj, koji su de facto već ostali bez njemačkog državljanstva, ali o tome još nisu obaviješteni.

MUP u Hessenu poziva građane koji imaju dvojno državljanstvo da se najkasnije do 30. lipnja jave policiji kako bi bili evidentirani. Neće biti kažnjeni za kršenje zakona, već amnestirani, te će dobiti novu mogućnost podnošenja zahtjeva za njemačko državljanstvo.

No, građani koji se ne prijave policiji do tada više neće moći biti amnestirani, izgubit će pravo na novi upis u njemačko državljanstvo, a ni u Hrvatskoj im se putovnici neće produžiti ni boravišna ni radna dozvola, bez obzira na to što su tu rođeni ili su proveli najveći dio života.

Slijedi im izgon iz Njemačke kaže Franjo Akmađa, predstavnik Hrvata u Vijeću stranaca grada Frankfurta.

Novi zahtjev
O svemu sam odmah obavijestio i hrvatsku diplomaciju. Nas trojica hrvatskih zastupnika u Vijeću stranaca tražili smo produljenje roka za oprost do kraja godine, ali je mala vjerojatnost da će naš zahtjev biti prihvaćen.

Akmađa i njegovi kolege privatnim kanalima nastoje obavijestiti što više Hrvata, jer im je jasno koliko je Njemačka, opterećena velikim brojem stranaca i s više od pet milijuna nezaposlenih koji se koriste socijalnom pomoći, odlučna da se taj zakon strogo poštuje. Sve je počelo zbog namjere Njemačke da riješi problem s Turcima, među kojima ih oko 150.000 ima dvojno državljanstvo.

Oštećeni mladi
I Velimir Malović, član njemačkog CDU-a i zastupnik njemačke pokrajine Nordrhein-Westfalen, slaže se da je to velik problem.

Njemački statistički ured raspolaže brojem od 216.000 registriranih hrvatskih građana koji borave u Njemačkoj.

No, računa se da ih u Njemačkoj živi više od 450.000, a mnogi su odavno uzeli njemačko državljanstvo.

Procjenjuje se da ih je samo u pokrajinama Baden-Württemberg i Nordrhein Westfalen oko 54.000.

Oštrija će provedba Zakona o državljanstvu pogoditi najmanje 20.000 Hrvata u cijeloj Njemačkoj, posebno mladih koje je zahvatio u posljenjih pet godina zbog brže integracije, školovanja i drugih pogodnosti.

Imam ga i ja, ali sam ga uzeo znatno prije - kaže Malović.
******************
And comment by "Hrvatske Novine"
If 20.000 Croatians who lost their citizenship in Germany wants to return to Croatia "Hrvatske novine" and sponsors will provide organization with $1.000.000 in services (sw. support and media support over next 48 months).  


***************
Tekst iz kategorije: Politika,  autor teksta: Zoran Paškov,  iz medija: Slobodna Dalmacija,   od  8.5.2005. 
Tema :: OPĆENITO  ID#467 Rec:4  RB17
Izvor teksta

Kategorija: Politika  -  Više èlanaka iz kategorije :: Politika
Više èlanaka iz iste grupe...INVESTICIJE U RH - Poziv Hrvatskoj upućen je nakon sastanka što ga je krajem travnja s najbližim suradnicima Gianfranco Fini održao u Farnesini. Bilo je samo pitanje vremena kada će ovakva ili slična poruka biti poslana na adresu službenoga Zagreba 

Fini Hrvatskoj: Otvorite tržište nekretnina
ZAGREB 

DOZNAJEMO TALIJANSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA UPUTIO
JASNU PORUKU VLASTIMA U ZAGREBU
Otvorite tržište nekretnina — poruka je talijanskog ministra vanjskih poslova Gianfranca Finija Hrvatskoj, nakon sastanka što ga je s najbližim suradnicima održao u Farnesini posljednjeg dana travnja. Štoviše, Fini je dao naputak svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Hrvatskoj da zaprime sve prijave i obavijesti o preprekama ili odbijenicama s kojima se suočavaju talijanski državljani u postupku stjecanja prava vlasništva pri kupnji nekretnina u Republici Hrvatskoj.
Na ovom sastanku u Farnesini bio je nazočan i državni podtajnik u talijanskome MVP-u Roberto Antonione, a dva dana kasnije, 2. svibnja, u Zagrebu će se s predstavnicima hrvatske diplomacije naći generalni direktor za europske zemlje Giovanni Caracciolo di Vietri. O ovom susretu u Zagrebu dvije su strane obavijestile javnost prilično šturim izvješćem u kojemu se, između ostalog, najavljuje "nastavak razgovora u okviru Zajedničkog povjerenstva za denacionalizaciju u Hrvatskoj", kao i "glede preostalog hrvatskog duga prema Osimskim i Rimskim sporazumima".
Iz talijanskih diplomatskih, esulskih i novinarskih krugova mogu se čuti komentari da je talijanski poziv Hrvatskoj da otvori tržište nekretnina rezultat višegodišnjeg iskustva talijanskih poduzetnika, ali i privatnih fizičkih osoba, po kojemu se u Hrvatskoj navodno ne osjećaju ravopravno s ostalim strancima, primjerice Nijemcima ili Austrijancima, u želji da steknu vlasništvo nad nekretninama po sadašnjim važećim propisima.
Tako je prije nekoliko godina jedan poznati član vodstva esulske asocijacije izjavio u hrvatskim medijima: "Kada smo se u Zagrebu obratili nadležnim institucijama glede nekih investicija u Dalmaciji, odgovorili su nam: A zašto vi Talijani inzistirate na Dalmaciji i Istri, zašto, primjerice, ne ulažete u Slavoniju?" Taj osjećaj navodnog "antitalijanskog" raspoloženja u hrvatskoj investicijskoj klimi nerijetko je tematiziran i u talijanskim medijima, pa je bilo pitanje vremena kada će ovakva ili slična poruka iz Farnesine biti poslana na adresu službenoga Zagreba.
Prema pisanju tršćanskog Il Piccola, koji je nabrojio sva diplomatska predstavništva kojima se talijanski kupci nekretnina u Hrvatskoj s eventualnim problemima mogu obratiti (veleposlanstvo u Zagrebu, generalni konzulat u Rijeci, konzulat u Splitu te počasni vicekonzulati u Puli i u Bujama), na sastanku Finija s najbližim suradnicima istaknuta je važnost bilateralnog Sporazuma o promociji i zaštiti investicija, koji je potpisan u Zagrebu 5. studenoga 1996., a stupio je na snagu 12. prosinca 1998. godine. Već je taj sporazum otvorio neke mogućnosti neuvjetovanog stjecanja prava vlasništva talijanskih državljana nad nekretninama u Hrvatskoj, a ta će se perspektiva — stoji u priopćenju Farnesine — još više osnažiti približavanjem Hrvatske članstvu u EU-u.
Zanimljivo je da ovaj sastanak u vrhu Farnesine o temi kupnje nekretnina u Hrvatskoj od strane Talijana ili, kako oni kažu, "o zaštiti specifičnih interesa naših sunarodnjaka", nije obuhvatio problematiku esula i njihovih zahtjeva za povratom imovine u Hrvatskoj, nego načelno mogućnosti i prava za sve talijanske državljane da kupe nekretnine u Hrvatskoj ("prema normativnim standardima koji vrijede u Europskoj uniji").
Što se iz toga zapravo može iščitati?
Talijanska je diplomacija, samo nekoliko dana nakon konsolidacije Berlusconijeve vlade, jasno dala do znanja Hrvatskoj da u Italiji neće imati saveznika u traženju izuzeća i odgoda u liberalizaciji tržišta nekretnina, a što su hrvatski dužnosnici isticali kao jednu od važnih tema kada započnu pregovori o članstvu Hrvatske u EU-u. Iz vodstva MVP-a, kao i iz pregovaračkog tima, ali i iz Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, mogle su se čuti najave kako će Hrvatska u pregovorima čvrsto zahtijevati što dulju odgodu potpune liberalizacije tržišta nekretnina, pa su autorima takvih najava bila puna usta Malte kao svijetlog primjera zemlje koja je ušla u EU bez obveze prodaje svojih nekretnina. Zagreb, dakle, već sada u tom smislu nema podršku Rima, odakle je Fini osobno poručio da se od Hrvatske očekuje ubrzana liberalizacija tržišta nekretnina.
S druge strane, sve se više u medijima spekulira oko navodnog "tajnog" plana Berlusconijeve vlade o formiranju nekog fonda iz kojeg bi se financirali ili pak kreditirali budući talijanski kupci nekretnina u Istri i Dalmaciji. Dobro obaviješteni novinarski izvor Slobodne iz Trsta tvrdi da se ne radi ni o kakvom fondu u institucionalnom smislu, pogotovo ne o tajnom ("To su besmislice, takvo što je nemoguće, a i nepotrebno"), nego je jednostavno riječ o tome da aktualna vlada u Rimu želi postići cilj po kojemu bi se što veći broj bivših vlasnika, ali i drugih talijanskih državljana, u fizičkom smislu domogao vlasništva nad nekretninama ponaprije u Istri, a potom i u Dalmaciji.
Ako se ovome što tvrdi izvor Slobodne pridoda činjenica da talijanska strana ni do danas nije dostavila račun za uplatu hrvatskog dijela duga esulima koji iznosi 35 milijuna dolara, nije teško zaključiti da Italija ne misli tako jednostavno zaključiti ovu veliku temu. Iako je načelo pacta sunt servanda (obostrana obveza poštovanja već potpisanih ugovora između Italije i bivše Jugoslavije) naglašeno i u posljednjem priopćenju sa zagrebačkog sastanka u ponedjeljak, talijanska je diplomacija ipak u više navrata javno i jasno kazala da to načelo treba "nadići u kontekstu nove perspektive odnosa dviju zemalja unutar EU-a". Nediplomatski kazano, to jednostavno znači da Rim ne pristaje na okončanje ove priče stare šest desetljeća tek isplatom 35 milijuna dolara iz hrvatskoga državnog proračuna.
Stoga, poruka "otvorite tržište nekretnina" nije ništa drugo do talijanski signal hrvatskoj strani da u procesu pregovaranja o članstvu može zaboraviti na "slučaj Malta", na koji su se naši političari tako rado referirali obećavajući domaćoj javnosti kako će se izboriti za to da nam ulaskom u EU "moćni i bogati stranci ne kupe nekretnine za šaku dolara". Iako pri takvim zvučnim obećanjima svi zaboravljaju da u onim famoznim i tako rado citiranim kopenhaškim kriterijima stoji i to da zemlja koja želi ući u EU mora biti sposobna izdržati udar tržišne i gospodarske konkurencije zemalja članica. A upravo nas na to, na primjeru tržišta nekretnina, ovih dana glasno podsjećaju iz Rima: nećete u EU ako nekretnine budete držali pod ključem. 


***************
Tekst iz kategorije: Politika,  autor teksta: Šenol SELIMOVIĆ,  iz medija: Slobodna Dalmacija,   od  6.5.2005. 
Tema :: INVESTICIJE U RH  ID#465 Rec:5  RB17
Izvor teksta

Kategorija: Gospodarstvo  -  Više èlanaka iz kategorije :: Gospodarstvo
Više èlanaka iz iste grupe...HRVATSKI TELEKOM - ANTE BILIĆ VEĆ DVIJE GODINE POKUŠAVA DOKAZATI UPLETENOST IVICE MUDRINIĆA U KRIMINALNE RADNJE 

HT i HP podignuti na sivom kapitalu?
ZAGREB 

Podigao je kaznenu prijavu u travnju 2001. godine, dopunio je u studenom iste godine, tri puta pisao premijeru Ivici Račanu, dva puta razgovarao s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, pisao predsjedniku Hrvatskog sabora Zlatku Tomčiću, resornome ministru Rolandu Žuvaniću... Ovo je tek dio prepiske koju od studenoga 2000. godine s institucijama i visokim državnim dužnosnicima Lijepe naše uporno, no još uvijek neuspješno, vodi Ante Bilić, bivši šef Središta pošta Split. Bilić je kaznenu prijavu digao protiv Ivice Mudrinića, predsjednika Uprave HT-a, Ivana Videke, predsjednika Hrvatske pošte, te ostalih članova uprava obiju kompanija. Posebno naglašava da je Mudrinić, koji je posljednjih desetak godina bio resorni ministar te prvi čovjek najprije HPT-a pa HT-a, sam ili uz potporu suradnika počinio niz štetnih djela teških stotine milijuna kuna. Uz bok Mudriniću Bilić stavlja sadašnje ili bivše zaposlenike Hrvatskog Telekoma i Pošte odnosno matičnog ministarstva Mladena Šutala, Antu Dodiga, Jurja Buzolića, Željka Kandučara, Alojza Tušeka... Kaznenu je prijavu, kao i dopise državnim dužnosnicima, Bilić potkrijepio golemom dokumentacijom. Upozorava da u prilog njegovim tvrdnjama svjedoče i izvješća revizorskih kuća Arthur Andersen i Price Waterhouse Coopers koje su u razdoblju od dvije godine neovisno utvrdile veću vrijednost kompanije, i to za 500 milijuna DEM, nego što je iznosila službena procjena, objavljena u vrijeme prve prodaje HT-a. Iz Račanova kabineta dobio je tek zahvale za dobru suradnju s potpisima dviju glasnogovornica. Bajić kaznenu prijavu, zaprimljenu prije skoro dvije i pol godine, nije procesuirao, ali ni odbacio. Naprotiv, njegov zamjenik Radovan Šantek dva je puta izvijestio Bilića kako je spise proslijedio Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, a Serđan Guštin, bivši načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, još 25. studenoga 2002. godine piše Biliću: "Policija postupa povodom njegove prijave, no u kojoj je fazi postupak, ne može ga izvijestiti zbog izričitosti kaznenog zakona". - Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić izvijestio me 23. lipnja ove godine da je moju predstavku dao matičnom odboru u proceduru. Ažurnost Tomčića ipak ne ulijeva optimizam budući da je predsjednik odbora Jure Radić. Sumnjam da će Radić išta učiniti, ne samo stoga što je ostalo kratko razdoblje do izbora, nego što bi morao dirnuti u jak lobi koji predvodi Ivica Mudrinić, skeptičan je Bilić. Među ostalim, Bilić Mudriniću na dušu stavlja i tzv. investicijski model. - Do 1997. godine skupe uplate fizičkih i pravnih osoba za nove telefonske priključke nisu ulazile u prihod kompanije već su iskazivane kao tzv. kratkoročne obveze prema korisnicima. Samo na splitskom području radilo se o iznosu većem od 150 milijuna DEM, dok je u cijeloj RH taj "sivi" fond iznosio oko jednu milijardu DEM - tvrdi Bilić i dodaje kako je u spomenutom razdoblju nezakonito izgrađeno i više od 50 poštanskih objekata koji diobom HPT-a nisu uvršteni u imovinu HP-a jer ne postoji financijska dokumentacija o tim investicijama. Bilić upozorava da su Mudrinić, kao prvi čovjek HT-a, i Videka za HP, svjesno i namjerno krivotvorili i konačne bilance podjele imovine te da potpisani dokument ima elemente ortačkog, a ne ugovora temeljenog na aktualnim zakonima ove države. Gašenjem spomenutog investicijskog modela prestaje dotok "sivog" kapitala u kompaniju pa Mudrinić, uz potporu svog moćnog lobija, uvodi enormno visoku pretplatu i 50 posto povećanje tarife kako bi pokrio drastičan minus u poslovnom rezultatu i zataškao vlastitu odgovornost, podsjeća Bilić i napominje kako je i Državna revizija nalazom od 1. veljače 2001. godine tražila provjeru ugovora o podjeli imovine između HT-a i HP-a. Bilić spominje i "slučajnost" da je samo mjesec dana poslije zahtjeva Revizije nasilno izbačen s posla. Početkom ove godine, sudskom presudom, vraćen je na posao. Sedam mjeseci svakodnevno stiže u ured, ali ne radi ništa jer nitko s njim ne komunicira. Plaću uredno dobije, no to nije rješenje problema koji traje desetak godina na izravnu štetu državnog proračuna, opominje Bilić. 


***************
Tekst iz kategorije: Gospodarstvo,  autor teksta: Božica BABIĆ,  iz medija: Slobodna Dalmacija,   od  9.1.2003. 
Tema :: HRVATSKI TELEKOM  ID#423 Rec:6  RB2
Izvor teksta
End of hits 
.... Nema vise tekstova!
Aproved by IMS.
Right menu
Novo na portalu

Novosti
 

 
Vijesti

Prostor za vijesti
 

 
Govorne vijesti

Poruka administratora
 
Informacije

Klik na sliku za govor


 
Zanimljivosti
Internet oglačavanje

Tvrtke
 

 
Upomoć!!!

Crveni križ
Hrvatske

 

 
Privatizacija Arenaturista

Povijest privatizacije
Arenaturist

 

 
Ostali linkovi
Tražilice

Tražilice za nekretnine:
 

 
RSS kanali

Hrvatske novine
RSS

 

 
Tekstove kreiraju
  Linkovi na oglase:
NEKRETNINE

HRV.- Real Estate
ENG. -
Real Estate
GER. - Real Estate
  Iz svijeta
cnn.com
bbc.com
    Oglasni prostor
Nema oglasa
Bezoglasni prostor
Za postavljenje banera za udruge i neprofitnih organizacija pošaljite baner i URL na email!
    RSS  Novine   
Zadnji tekstovi: RSS Hrvatskih Novina
A  B  C  Č  Ć  D    E  F  G  H  I  J  K  L  LJ  M  N  NJ  O  P  Q  R  S  Š  T  U  V  W  Z  Ž  |   Hrvatske-novine |
Copyright © Hrvatske-Novine.com 2005.-2008. - Powered by Macronet software engine
Hrvatske Novine