[Home] [Info]


Kategorija: Gospodarstvo

Razgovori o prodaji dižu cijenu dionica

Como Senso, Hrvatske Novine, 3.3.2007.


ZAGREB - Pronašli smo na webu još jean primjer razgovora o prodaji Arenaturista. Čudno je da strateški partner ima na umu samo prodaju. Po definiciji to nije strateško partnerstvo.


Prenosimo članak o prodaji Arenaturista prije par godina.
Članak nosi datum 07/12/2005, a izvor je Poslovni dnevnik, TO ONE) Zanimljiva je i slika ondašnjeg porasta cijana dionica iako one nisu bile realni odraz poslovanja Arenaturista.
ARENATURIST PRODAN TALIJANIMA?


Milanska turistička korporacija ulazi na hrvatsko tržište kupnjom Arenaturista, a unajmili bi pulsku zračnu luku kao bitnu logistiku turističkoj djelatnosti

Gotovo je 99 posto sigurno da će pulsku hotelsko-turističku tvrtku Arenaturist kupiti jedna velika milanska korporacija koja objedinjuje više turističkih tvrtki. Predugovor je već potpisan, a posebni pravno-konzultanski tim iz Milana, s kojim surađuje i jedan pulski odvjetnički ured, provjerava i utvrđuje stvarno stanje nekretnina i eventualna zaduženja Arenaturista u Hrvatskoj i inozemstvu, rekao je pulski odvjetnik iz konzultanatskog tima. I on, kao i milanski kupci, do potpisa kupoprodajnog ugovora, koji se očekuje 15. prosinca, želi ostati anoniman.
Da je riječ o ozbiljnim kupcima, naš izvor potvrđuje željom te milanske korporacije da uzme u najam ili pod koncesiju pulsku zračnu luku kao bitnu logistiku turističkoj djelatnosti. Naime, riječ je o iskusnoj turističkoj grupi kojoj je ovo prvi izlazak u Hrvatsku, a svoja odredišta ima i u dalekim poznatim turističkim zemljama. Grupa ne namjerava ubuduće prakticirati dvomjesečnu sezonu, već intenzivno raditi barem pola godine, a preostale posezonske mjesece po mogućnosti barem s većim dijelom kapaciteta. Podsjetimo, prije pet godina Arenaturist s velikim dugovima i dotrajalim objektima kupile su tvrtke Tacana i Grafito sa sjedištem u Luksemburgu, a interese vlasnika u Puli i Medulinu zastupa Eugenio Piovesana, odnosno otkako se razbolio, njegov sin Oliviero.

Piovesana raspolaže sa 65 posto temeljnoga kapitala, a potencijalni budući vlasnici ne namjeravaju kupovati dionice već cijeli udio pa nije nužna ni javna objava. Naš izvor tvrdi da je Piovesana uletio u ovaj biznis pod pomalo misterioznim okolnostima i napravio dobar posao, ali sve ovo sad već nadilazi njegove mogućnosti i zato želi prodati paket s kojim raspolažu Tacana i Grafito.

Saznajemo također da pravnici imaju pune ruke posla jer je dosta spornih točki zbog ove transakcije, prije svega zbog turističkog zemljišta. Izgleda da se u prvotno prodanom paketu nalazilo i zemljište koje bi po našim novim propisima trebalo biti izuzeto, pa se opravdano postavlja pitanje neće li se time i znatno smanjiti cijena paketa za kojeg Piovesana traži 130 milijuna eura, a do sada, koliko je poznato u javnosti, talijanska je ponuda 90 milijuna.
...." Završen članak!"...