[Home] [Info]


Kategorija: Gospodarstvo

Tražimo po webu podatke o prodaji dionica Arenaturista

Mad Man, Hrvatske Novine, 3.3.2007.


ZAGREB - Arenaturist je aktualan ovih dana. Radi se o neprirodnom rastu cijena dionica. Pratimo sto se dogadja i prikupljamo povijesne podatke o Arenaturistu.
Na webu smo pronašli jedan zanimljiv forum na adresi
http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=495&pg=6 gdje je dana jedna HIPOTEZA: radi se o prošlom vremenu pa bi sada istina i mogla izići na vidjelo ukoliko se hipoteza može potvrditi.
POST JE STAR Datum je 26.02.2006. 20:54 dakle prije godinu dana:
Autor post je anoniman uz kodno ime "znanac"
U Zanimljivom dijelu teksta kojeg izdvajamo piše

Dva su moguća scenarija:

1. Dionica Areneturist dosta se dugo držala oko 200 kuna sa solidnim prometima. Obzirom na dosta zbivanja na burzi u protekla dva tjedna, dio investitora je odlučio realizirati profit i prijeći u druge dionice, jer smatraju da će tu više zaraditi a zadovoljni su profitom na koji su ostvarili na dionici Areneturista od cca 30%.

2.Drugi scenarij je nešto složeniji. Naime uvidom u listu 10 najvećih dioničara možemo primjetiti da se sin većinskog vlasnika Areneturista popeo za jedno mjesto te je sad deveti na listi. Primjetiti ćemo da je tvrtka njegovog oca Piovesna Holding na osmom mjestu a također drže sa prva dva mjesta ( Tacamo i Granito )
66% dionica. Obzirom da se dosta priča o prodaji Areneturista, a vlasnici to ne skrivaju moguće je da Ezio tj. sin vlasnika kupuju manje količine dionica od recimo tvrtke njegovog oca tj. Piovesna Holdinga. Na taj način žele isprovocirati što veću količinu dionica do recimo 300 kuna na strani prodaje koju bi u pogodnom trenutku kupili ( kad "navodni" ugovori o prodaji i cijena bude zaključeni ). Primjera za ovo ima jako puno. Kao što postoji navlačenje neke dionice prema gore, također postoji i navlačenje neke dionice prema dolje sve sa određenim ciljem.

Ne bih unaprijed zaključivao o kome se scenariju radi ali bi svakako preporučio oprez pri kupnji jer zašto recimo dionicu kupovati na 270 kuna ako možete na 250 kuna.

Na kraju još uvijek stojim iza toga da su najpotcijenjenije dionice mislim ujedno i jedine ispod nominale u turizmu ARNT I ZLAR.
Pozdrav.

Kraj CITATA. Navedeni tekst nije provjeren te ga držimo HIPOTEZOM. Nadamo se da postoji agencija za provjeru ovakovih hipoteza a pogotovu danas godinu dana kasnije kada opet imamo potrese u kupoprodaji i intervenciju agencije.