[Home] [Info]


Kategorija: Kud plovi ovaj brod

Porez na Capital Gain

Walpurga, Hrvatske Novine, 7.3.2007.


ZAGREB - Hrvatska danas NEMA POREZ NA DIVIDENDU kao NI OPOREZIVANJE dobiti od povecanja kapitala prilikom prodaje dionica. Na tu temu osvrnula se i Walpurga sa slijedecim komentarima:
...
Porez na kapitalnu dobit i dodatno oporezivanje imovine – predizborni balon ili korak prema naprijed?U 'Jutarnjem listu' od 06.03.2007. godine se može pročitati članak o najnovijem SDP-ovom prijedlogu o uvođenju poreza na kapitalnu dobit i dodatno oporezivanje imovine. Ekonomski stručnjaci i analitičari govore kako Hrvatska još nije spremna za uvođenje takve porezne politike, jer hrvatsko tržište kapitala je još nedovoljno razvijeno, te da će tek za nekoliko godina biti prihvatljivo porezno obuhvatiti i tu vrstu imovinu. Otvoreno protivljenje ovom prijedlogu stiglo je i s burze. Istina je da je Hrvatsko tržište kapitala još nedovoljno razvijeno ali isto tako poražavajuće istina je da je Hrvatska opljačkana tijekom pretvorbe i privatizacije i da mnogi novonastali bogataši svoj kapital temelje na toj pljački. Isto tako je poražavajuća činjenica da dobar dio tih bogataša nije nekoliko godina plaćao porez i da im je to otišlo pod zastaru, dok obični građani plaćaju kaznu ako na vrijeme ne plate porez.

Tvrdnje nekih ekonomskih stručnjaka kako bi se tim porezom ponovo unijelo nesigurnost u financijsko tržište što bi moglo biti pogubno, posebno za jedva uspostavljeno novo povjerenje građana u banke i financijske institucije, je samo bacanje prašine u oči i skrivanje prave istine. Banke koje su na hrvatskom tržištu su većinom u rukama stranaca, dok jedino postoji opasnost da mnogi tajkuni, koji imaju dvojno i trojno državljanstvo, još više kapitala iznesu iz zemlje.