[Home] [Info]


Kategorija: Gospodarstvo

Osvrt na prodaju Dukata

Walpurga, Hrvatske Novine, 28.3.2007.


ZAGREB - UNICEF kao osnivač prodanih firmi u Hrvatskoj
Na stranicama 'Jutarnjeg lista' se može pročitati kako je prije 55 godina, 1952. godine, novcem UNICEF-a osnovan Dukat. Organizacija UN za pomoć djeci pokrenula je mljekaru 'Dukat'. Unicef je donirao kompletnu opremu za tvornicu i obučio radnike, a država je za uzvrat dio proizvoda trebala besplatno dijeliti djeci u školama i domovima. UNICEF je također financirao osnivanje mljekara u Rijeci i Splitu te pokretanje dijela Plive.

Prehrambena tvornica utemeljena međunarodnim humanitarnim donacijama nekoliko desetljeća poslije pretvara se u dobrotvornu ustanovu za neke pripadnike vladajuće stranke.

U medijima se također može pročitati informacija kako je dosadašnjeg vlasnika 'Dukata' iscrpila borba s trgovcima i njihovim previsokim rabatima, koji su usporavali širenje mljekarske industrije. Vlada je kroz potporu i poticaje mljekarskoj industriji donekle sudjelovala u njenom razvoju.

'Lactalis' je kupnjom 'Dukata' dobio i njegovo tržište. Sličan slučaj je bio s prodajom 'Tesle' 'Ericssonu'.

Hrvatska vlada zamjera Rajiću što je prodao 'strateški važnu firmu 'Dukat. Samo se zaboravlja da je ta ista i slična Vlada prodala strancima gotovo sve što se je u Hrvatskoj moglo prodati: komunikacije (HT), Plivu, Inu, banke, hotele, zemljišta, i sve je to zamotano u celofan kao prodor stranog kapitala u Hrvatsku. Svi ovi dosadašnji potezi Vlade pokazuju kako je mnogima Hrvatskoj tržišna ekonomija i sloboda privatnog vlasništva samo deklarativno opredjeljenje. Hrvatske se pretvara u raj za strane i domaće kapitaliste, ali isto tako i pakao za radnike, penzionere, invalide, nezaposlene.