[Home] [Info]


Kategorija: Ekonomija

Poskupljenje hrane

Walpurga, Hrvatske Novine, 7.8.2007.


ZAGREB - Nedavno poskupljenje pšenice i pšeničnih prerađevina je smo još jednom potvrdilo kao hrvatski vladajući političari nemajuU medijima se ovih dana moglo čuti alarmantno upozorenje Nezavisnog hrvatskog sindikata, koji tvrdi kako će očekivani val poskupljenja hrane gurnuti Hrvate još u dublje siromaštvo. . Poskupljenje hrane u svijetu se može objasniti globalnim razlozima: zbog klimatskih promjena sve su češće suše, hrane je manje, pa je skuplja.

Prema jednoj od definicija prihvaćenih u svijetu siromašno je ono kućanstvo koje na prehranu troši više od jedne trećine svojih prihoda, dakle, više od 33 posto. Prosječno hrvatsko kućanstvo za hranu izdvaja čak 39,1 posto, a u prvih sedam mjeseci ove godine i 39,35 posto. Po podacima koje je prikupio NHS u Hrvatskoj je siromašno 30 posto građana, a da bi uspjeli pokriti osnovne životne troškove primanja kućanstava trebala bi biti veća za 36 posto.

U hrvatskoj cijena hrane ne b trebala porasti, ali ona raste, pogotovo pšenice koje ima dovoljno i za izvoz. To je dokaz kako vladajućim hrvatskim političarima nedostaje gospodarska politika, strategije hrane. Žalosno je što Hrvatska koja se kao rijetko koja zemlja može pohvaliti bogatstvom voda, svoja poljoprivredna zemljišta ne navodnjava, pogotovo sada kad su sve veće i veće katastrofalne suše. Kad bi se samo promijenila gospodarska politika i napravila strategija hrane Hrvatska bi mogla hranu još i izvoziti, pogotovo kao ekološki zdravu hranu. Nažalost hrvatska uvozi hranu loše kvalitete i tu hranu narod još skupo plaća