[Home] [Info]


Kategorija: Kud plovi ovaj brod

Komentari na sadašnju situaciju

Walpurga, Hrvatske Novine, 12.10.2007.


ZAGREB - Kuda ideš Hrvatsko…
Svojevremeno je Indija bila poznata kao zemlja kasti. Pokraj njih postojao je cijeli jedna sloj koji nije pripadao ni jednoj kasti i koji nije imao nikakva prava. Svijet zapadne demokracije se je zgražavao nad tik kastinskim sistemom i pokrenuta je borba protiv njega. Indija se ponosi sa svojom borbom protiv kasti i težnjom da se one ukinu. Ono što nestaje u Indiji se pojavljuje u samostalnoj Hrvatskoj samo to se tu ne zovu kaste već građani nultog, prvog, drugog i trećeg reda. Građani trećeg reda su slični onom sloju stanovništva koji nije pripadao nikakvim kastama, jer i kod jednih i kod drugi prestaju važiti pravni i etički zakoni.
U građane nultog reda pripadaju političari, saborski zastupnici, sadašnji i bivši članovi raznih ministarstava. Za njih ne vrijede zakoni, jer su oni iznad njih. U građane drugog reda pripadaju razni tajkuni i poduzetnici koji su na sumnjiv način, potpomognuti raznim bivšim i sadašnjim političarima došli do svojih poslovnih carstava i dalje ih šire , uz pomoć istih političara. U građane drugog reda pripadaju svi ono koji nisu među građanima trećeg reda. Građani trećeg reda je najširi sloj građana, u kojem se krše i guše građanska prava. U tom sloju su penzioneri, invalidi, osobe s posebnim potrebama i njihovi roditelji.
Vjerojatno ćete se pobuniti na ovo moje razvrstavanje građana po nekim redovima koji sliče kastama u Indiji i reći ćete kako nemam pravo. Ali jedino se na ovaj način mogu razjasniti razne stvari koje se u zadnje vrijeme događaju u Hrvatskoj.
Da počnemo redom:
Saborski zastupnik i bivša ministrica su tražili ispriku od domaćice (stjuardese) Croatia Airlinesa jer ga nije prepoznala.
Novostvoreni poduzetnici uz blagoslov nekih političara rade na devastaciji gradova i prirode.
Nepokretno dijete koje ima cerebralnu paralizi kombiniranu s epilepsijom čeka preko dva na propuhu u hodniku da joj se oslobodi krevet u sobi sa starijim ženama.
I onda neka mi netko ne kaže da u Hrvatskoj ne postoji sistem sličan kastama.