[Home] [Info]


Kategorija: Gospodarstvo

PETROKEMIJA DOŽIVJELA POZITIVNO POSLOVANJE

Alexa, Hrvatske Novine, 11.12.2007.


ZAGREB - Kutinska Petrokemija već dugo godina posluje s gubitkom. Ove godine će poslovanje biti pozitivno jer su pomoću stabilne opskrbe plinom proizveli više od 1,2 milijuna tona gnojiva.
Iako je domaća potrošnja mineralnih gnojiva za razliku od prošle godine porasla za 50 tisuća tona, nije ni sjena onoj potrošnji koja je bila prije rata. Petrokemija je lider na nekim područjima bivše Jugoslavije, kao što su Bosna i Hercegovina, Slovenija, a sve više i više na tržištu Srbije. Kutinska Petrokemija je sad puna elana i sa optimizmom kreće u sljedeću godinu kad će proslaviti 40 godina proizvodnje gnojiva.
U planu Petrokemije je do 2015. godine uložiti u razvoj i zaštitu okoliša iznos do osamdeset milijuna kuna. Sa strane Petrokemije isporuka plina je ocijnjena stabilnom ocijenom. Problem je šta INA konstantno traži povećanje cijena plina, a jedna tvrtka kao šta je Petrokemija ne može financijski podnijeti poskupljenja kakva bi INA htjela, tj poskupljenje od 40 %. Ako ubuduće bude bilo nesuglasica između Petrokemije i INE, oba dvije strane će se morati potruditi da nađu najpovoljnije rješenje. Posljednjih mjesec i pol dana potrošnja plina je znatno porasla, potrošilo se oko 150 milijuna metara kubičnih. Ljudi u Ini pokušavaju uvesti dodatne količine plina. Ali najbolje rješenje je izgraditi još jedno podzemno skladište plina.