[Home] [Info]


Kategorija: Kud plovi ovaj brod

ZERP iz pera Walpurge

Walpurga, Hrvatske Novine, 7.1.2008.


ZAGREB - Jadransko more spada među zatvorena mora i kao takvo je jako osjetljivo na bilo kakvo ekološko zagađivanje. Njegova biološka raznolikost, a pogotovo riblji fond je ugrožena zagađenim otpadnim vodama s priobalja i plovila, balastnim vodama raznih tankera koji dolaze po naftu u Omišalj, kao i lovom mrežama sa sitnim okama i kočarenjem. Svaka država štiti svoj ribolovni pojas i u interesu joj je da u njemu dođe između ostalog i do oporavka ribljeg fonda. naravno Dok se njen riblji fond oporavlja ona svoju ribarsku flotu upućuje na mjesta gdje nema zabrane i buni se ako se ona počne provađati.
Proglašenje dijela Jadranskom mora zaštićenim ekološkim i ribolovnim pojasom je za svaku pohvalu, no nažalost za pohvalu nisu šlampavi koraci odgovornih vladajućih i političkih struktura. Prvi pokušaj proglašenja ZERP-a je rezultirao potpisom državnog tajnika Hrvatske s kojim se Hrvatska obvezuje kako se ZERP ne će promjenjivati na članice EU-a, dok se ne postigne zajednički dogovor u EU duhu uzimajući u obzir interes susjednih EU država. Dogovor sa susjednim državama koje isto koriste Jadransko more nije postignut. Teško je reći da one nisu zainteresirane jer su ga na svojim dijelovima proglasile, a pošto ribe ne poznaju granice, teško da i one neće osjetiti posljedice uništavanja dijela Jadranskog mora. S druge strane proglašava se ZERP a Obalna straža u sastavu Hrvatske ratne mornarice još nije dobila naredbu da uđe u područje Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa. Prevedeno Obalna straža još nema ni ustroj ni zapovjednika.
Dok god neki o nepotpisanom sporazumu o ribarstvu sa susjednim državama razmišljaju poput predstavnika zeleno-žute koalicije : "Da je taj sporazum onda zaključen, ne bi bilo ni straha za njihove dvije koćarice, za koje je sigurno da ima i prostora i mogućnosti, ali po dogovorenom režimu lova i izvoza", (Večernji list, 04.01.2007), može se postaviti pitanje da li Vlada i političari zbilja ozbiljno misle o ekološkoj zaštiti Jadrana i ostalog dijela Hrvatske.