[Home] [Info]


Kategorija: Kud plovi ovaj brod

ZAGREBAČKI MARATON I INVALIDI

Walpurga, Hrvatske Novine, 5.10.2008.


ZAGREB - U nedjelju, 05.10.2008. je istrčani 17 Zagrebački maraton. Zagrebački maraton je bio međunarodnog karaktera i na njega je su došli maratonci iz 25 zemalja. Na maratonu je sudjelovalo 592 maratonaca i polumaratonaca, a u utrci građana je sudjelovalo više od 8.000 građana. Ove godine su prvi put trkači nastupati s mikročipovima, pa se je za svakog trkača znalo njegovo prolazno vrijeme.. Pobjednici Zagrebačkog maratona su Đuro Kodžo iz Bosne i Hercegovine u muškoj, te Ruskinja Tatjana Perepelkina u ženskoj konkurenciji.
Preseljenjem trase maratona u središte grada, Zagreb je ušao u društvo velikih europskih gradova s jakim maratonom. Na maratonu je sudjelovao i zagrebački gradonačelnik koji je 42195 metara istrčao za 4:49:00.
Maaratonci koji nisu bili baš jako sportski aktivni su trčali polumaraton. Bilo je i onih bez kondicije koji su jednostavno nakon par stotina metara odustali od trčanja i prohodali ostatak.

Promet je bio zabranjen u ulicama kojima se je trčao maraton i polumaraton. Bilo je lijepo gledati maratonce, polumaratonce kako trče, odnosno hodaju središtem Zagreba i na nekoliko trenutaka uživati u dijelovima grada bez prometa.
Šteta što su organizatori maratona zaboravili na jednu skupinu ljudi – na osobe s posebnim potrebama i invalide. tužno je što se na njih stalno zaboravlja kad su razne sportske aktivnosti u pitanju. Invalidima , osobama s posebnim potrebama bi itekako bilo dobro bavljenje sportom i za njih se je mogao u sklopu Zagrebačkog maratona, organizirati jedna mini-maraton , maraton koji je dugačak nekoliko stotinjak metara. Taj maraton bi im puno značio, jer bi pokazao da oni nisu zaboravljeni građani jednog grada, na koje se samo po potrebi neki sjete kad skupljaju političke bodove. Nažalost grad Zagreb, a on nažalost nije izoliran slučaj, kronično nema novaca za sportske aktivnosti osoba s posebnim potrebama, invalide. kao da se radi o građanima nižeg reda.
IBR : 1001