[Home] [Info]


Kategorija: Kud plovi ovaj brod

IGRE OKO DONACIJA

Walpurga, Hrvatske Novine, 25.11.2008.


ZAGREB - U 'Jutarnjem listu' od 25.06.2008. se može pročitati kako je zagrebački Holding jako darežljiv.što se tiče doonacija nekim sportskim klubovima, zagrebačkim i hrvatskim župama, i raznim zavičajnim klubovima voditelja Holdinga Više o tome u tekstu koji prenosim:

„HOLDING DARIVAO TORCIDU, BAPTISTE I BIVŠE HDZ-OVCE
Donacija Trgovačkom sudu, kojem je zagrebački Holding mimo zakona doznačio 200.000 kuna, samo je jedan u nizu darova gradske megatvrtke. U protekle tri godine putem Zagrebačkog holdinga gradonačelnik Milan Bandić u tajnosti je donirao približno 45 milijuna kuna različitim udrugama, sportskim klubovima, sudovima, Katoličkoj crkvi i drugim crkvama, privatnim obrtima i tvrtkama te zavičajnim klubovima.

Prema podacima do kojih je došla redakcija Jutarnjeg lista, riječ je o donacijama koje je dijelio Holding, a koje je kao jedini član Skupštine gradske tvrtke potpisivao Milan Bandić. Budući da je Holdingovom donacijom Trgovačkom sudu prekršen Zakon o sudovima, po papirima i dokumentima suda već tjedan dana kopa pravosudna inspekcija.

Ta donacija samo je djelić novčanih darova. Najsretniji zbog Holdingovih donacija mogu biti u nogometnom klubu Dinamo i Zagrebačkoj nadbiskupiji. Plavi klub tako ima potpisan sponzorski ugovor s gradskom tvrtkom na temelju kojeg je u dvije godine dobio 15 milijuna kuna.

Bandićevom uzrečicom ‘da ima Dinamovu dušu i hajdučko srce’ vjerojatno bi se najbolje mogla objasniti donacija od 15 tisuća kuna osječkoj Torcidi. Kaptol, brojne zagrebačke i hrvatske župe pak dobili su oko 10 milijuna kuna. Najveći dio tog iznosa, sedam milijuna kuna, otišao je za obnovu katedrale.

- Osim Dinama, koji ima potpisani ugovor s Holdingom, sve ostali donacije dobivaju se bez pravila. Procedura je takva da se obično pošalje zamolba za donaciju i tada to Holding, odnosno gradonačelnik Milan Bandić, odobri - ispričao nam je izvor iz gradske tvrtke.

Hrvatska žena, udruga čija je predsjednica bivša HDZ-ova ministrica Ljilja Vokić, u nekoliko navrata dobila je od Zagrebačkog holdinga ukupno oko 80 tisuća kuna. I Antun Vrdoljak, prvi predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i nekadašnji povjerenik za film u Ministarstvu kulture, dobio je za svoju seriju “Tito” 200 tisuća kuna. Osim donacija nogometnim i košarkaškim klubovima, novčane priloge od Holdinga dobili su i brojni konjički klubovi i savezi. Na njihove račune sjelo je malo više od pet milijuna kuna.
Neke od donacija

- 15 tisuća kuna - Torcida Osijek (napomena:u Osijeku postoji Kohorta, a ne Torcida)
- 200 tisuća kuna - Vrdoljakovo poduzeće Mediteran film
- 100 tisuća kuna - obrt Šlager, Lucije Novković
- 130 tisuća kuna - Savez baptističkih crkava
- 11 tisuća kuna - - zavičajni klub Plehan
- 200 tisuća kuna - Mljetsko kulturno ljeto
- 150 tisuća kuna - HNK Split
- 80.000 kuna - Hrvatska žena
- 70 tisuća kuna - Lađari Metković“.

Sve je to lijepo samo se ne može ne postaviti par pitanja. A sva ta pitanja bude laganu sumnju u nešto što se zove donacija. Postavlja se pitanje ako je do donacije lako doći, samo se uputi zamolba i Holding, odnosno gradonačelnik ju odobrava, zbog čega nema novaca:
- za razne sportske projekte za osobe s posebnim potrebama, invalide, jer se zna koliko je njima sport bitan za psihomotorički razvoj;
- za zaštiti starih spomenika kulture i pisanih dokumenata, starih knjiga i novina. već se dopušta njihovo propadanje;
- za kupnju i školovanje pasa vodiča:
- koliko toliku obnovu zagrebačkih bolnica, domova zdravlja, kulturnih ustanova.

Donacije bi se trebale davati u humanitarne svrhe, u svrhe od kojih ima korist cijelo društvo, a ne samo neki pojedinci i rođaci. Ne zaboravimo - rado se o nvcu koji je sakupljen prirezom zagrebačkih građana i tvrtki i bilo bi u redu da se prvenstveno doniraju udruge i ustanove a zagrebačkog područja.

IBR : 1001