[Home] [Info]


Kategorija: Kud plovi ovaj brod

DO TOGA NIJE TREBALO DOĆI

Walpurga, Hrvatske Novine, 10.1.2009.


ZAGREB - Događaji od od kraja prošle i početka ove godine smo su potvrdili glasinu koja već duže vremena kruži područjem Hrvatske: Hrvatskom zapravo upravljaju razni interesni lobiji koji nažalost ne misle na opće dobro, već na vlastiti korist, rezultat je na štetu hrvatskog naroda. Krajem prošle godine doneseni je sramotni Zakon o igralištima golfa kojime se ozakonjuje otimačina poljoprivrednoga zemljišta i njegovo pretvorbu u građevinsko preko famoznih golf igrališta. Investitor golf igrališta ima pravo da uz minimalnu naknadu kupi poljoprivredno zemljište, a ako ne može zakonskim putem može ga oduzeti jer su golf igrališta proglašena od nacionalnog interesa. Pri tom ne postoji nikakva zabrana oko gradnje pratećih objekata, tako da se opet zakonski putem može izgraditi cijelo jedno naselje urbanih vila uz pomoć golf terena. O štetnim utjecajima na okoliš – voda, mijenjanje cijelog ekosistema se ne vodi računa. Drugim riječima išlo se je na ruku građevinskom lobiju.
Posljedice utjecaja drugog lobija koji ima utjecaja na energetiku hrvatske se može vidjeti ovih dana kad je Rusija zatvorila dotok plina europi zbog prepucavanja s Ukrajinom. Oko 600.000 kućanstava, otprilike 2.000.000 ljudi, koji su ovisni o plinu plus razne firme plus industrija sa strahom gledaju kako će se završiti ova drama oko plina. U ovj priči je najgore što Hrvatska ne bi smjela osjetiti svu strahotu ove plinske drame da se je imalo ne samo energetsku strategiju već i da određeni lobiji se nisu bahato ponašali prema onom što Hrvatska ima, odnosno imala je jer je iznajmljeno ili prodano.
Hrvatska zahvaljujući svojem geografskom položaju se može pohvaliti jedni bogatstvom s kojim se može pohvaliti malo zemalja u njenom susjedstvu – nalazištima nafte i plina. Ona nisu velika ali čisto dovoljna da se izbjegne potpuna ovisnost o uvozu tih energenta. Nažalost zbog lobija koji su koncentrirani oko hrvatske naftne industrije i potpomognutim nuklearnim lobijem Hrvatska je postala potpuni ovisnik o uvozu nafte i plina. Hrvatska posjeduje plinska polja i spremnike za plin. U bivšoj Jugoslaviji su se pravile istražne bušotine na Jadranskom podmorju i na par mjesta su se pronašla nalazišta plina. Počelo se je razmišljati o eksploataciji- Došao je rat i obustavljene su radnje koje su prethodile eksploataciji plina. Hrvatska je postala samostalna. Počelo se je govoriti kako se Hrvatskoj ne isplati ekploatirati plin, jer je puno jeftiniji zemni plin iz Rusije, puniti spremnike za plin , ali se zato isplati Sloveniji koja je iznajmila dio kojem je još u staroj Jugoslaviji imala svoj dio plina. Isto tako se je govorilo kako se Hrvatskoj ne isplati eksploatirati plin iz Jadranskog podmorja, jer ga ima malo. Talijanima se je isplatilo da krenu u eksploataciju plina u hrvatskom dijelu Jadranskog podmorja. Javnost nije nikad saznala što je MOL dobio kad je kupio prvo 25 plus jednu dionicu INE, a zatim od malih dioničara kupio dodatne dionice. Doduše nije mu uspjelo postati vlasnikom INE. S tugom se mora konstatirati da zahvaljujući lobijima koji drmaju političarima i državom hrvatski narod sa strahom sluša vijesti, bojeći se ako uskoro ne krene plin da će se morati smrzavati u svojim domovima. Tog straha su pošteđeni Slovenci, Mađari, Talijani – koji se ne mogu pohvaliti onim što Hrvatska ima, odnosno imala je jer je lobiju više odgovarala energetska ovisnost. Da se priča zaokruži tu je i plinsko-naftno nalazište u Sibiru – 'Bijele noći'- kojim je upravljala Ina dok ga nie prodala kad je Hrvatska postala samostalna.
IBR : 1001