[Home] [Info]


Kategorija: Kud plovi ovaj brod

NEODGOVORNOST

Walpurga, Hrvatske Novine, 28.5.2009.


ZAGREB - Nedavno sam morala ići u sanaciju dimnjaka kako bih mogla postaviti plinski bojler. Prilikom sanacije se je ustanovilo kako je susjed iznad mene pregradio moj dimnjak i ostavio mi je sitni otvor koji vodi u drugi dimnjak. To je već drugi put da sam ulovila susjeda u mojem dimnjaku, no dok se je prvi put prepreka uspjela uništiti ovaj put je to bilo nemoguće – radilo se je o debelom cementnom bloku u mom dimnjaku. Sin i ja smo imali ludu sreću što nismo osvanuli u crnoj kronici zbog neispravanog dimnjaka. Pri tom nitko ne bi vodi računa što je tu neispravnost uzrokovala susjedova nehat i nemarnost majstora koji su napravili prepreku u dimnjaku.
Slično mojem susjedu iznad mene se je ponijela i zagrebačka gradska vlast koja je dozvolila da se 36. Croatia delta rally 2009.vozi gradskim ulicama u doba kad se školarci vraćaju iz škole i službenici sa posla . Prolaznici koji su se u to doba našli na ulici imali su osjećaj kao se nalaze na snimanju nekog američkog filma. Između običnih vozača su se probijali natjecatelji vozeći cik cak luđačkom brzinom. Uz cviljenje guma su se zaustavljali na crveno na semaforu i uz isto tako cviljenje su kretali dalje. Mogu reći da su se organizatori i gradska vlast pokazali krajnje neodgovornim prema građanima Zagreba i natjecateljima i da su im ugrozili živote. Organizatori zbog ideje, gradska vlast zbog dozvole da se vozi utrka gradskim ulicama u doba kad je špica. U Zagrebu postoje mjesta gdje se je mogla voziti utrka uz puno manje opasnosti za živite i uz puno manje zagađenja, nego što je bio danas centar grada dok se je vozila utrka. O tome kako sudionice utrke nisu imali jednake uvjete kakve bi trebali biti u ovakvim slučajevima ne treba ni pričati.
Zbog toga mogu tvrditi kako između gradske vlasti koja utrkom ugrožava građane i mojeg susjeda koji presijeca tuđi dimnjak nema nikakve razlike jer su i jedni i drugi ugrozili živote svoje okoline. Pitam se koliko mogu imati povjerenja u gradsku vlast i gradonačelnika koji dozvoljavaju ugrožavanje ljudskih života pa makar se radilo o jednoj trci uoči izbora.
IBR : 1001