[Home] [Info]


Kategorija: Gospodarstvo

Knez: Nema govora o prodaji turističkog zemljišta Arenaturistu!

M. VERMEZOVIĆ, Novi list, 30.1.2003.


PULA - Zemljište oko turističkih objekata Grad je spreman dati u koncesiju, ali ne i prodati, izričit je Vinko Knez
Zbog zakonskih nedorečenosti hotelska poduzeća i lokalna samouprava, godinama nakon pretvorbe društvenog posjeda, još se uvijek spore oko vlasništva nad tzv. turističkim zemljištem. Tako se na Općinskom sudu u Puli vodi šest postupaka kojima Arenaturist nastoji doći do prava vlasništva nad 209.642 četvornih metara turističkoga zemljišta, od čega se 12.082 kvadrata odnosi na površinu ispod objekata, a ostatak na okućnicu i okolne površine. Na te je nekretnine, ako je vjerovati zamjeniku pulskog gradonačelnika Vinku Knezu, vlasnički uknjižen Grad, koji istodobno s pulskim hotelijerom pregovara o naknadi dijela zemljišta ne bi li se izbjegli sudski troškovi. Spornih 209 tisuća kvadrata rasparčano je na atraktivnom priobalju od Verudele pa sve do »ferijalnog«.
   
   
   
   
   
Besplatno zemljište ispod objekata


   
   
    – Dok je postojalo društveno vlasništvo tvrtke nisu mogle postati vlasnice površina na kojem su turistički objekti, ali su dobivale pravo korištenja zemljišta. U postupku privatizacije, a i prije toga, hotelijeri su, prema Zakonu o privatizaciji, trebali izmijeniti pravo korištenja u pravo vlasništva nad zemljištem ispod objekata, odnosno platiti naknadu vlasniku za ustupljeno zemljište. Općeniti je stav lokalne samouprave, pa tako i Grada Pule, da se hotelijerima uz nadoknadu ustupi zemljište ispod objekata, za što tražimo barem 26 eura po kvadratu. U obzir bi eventualno mogla doći minimalna, zakonom propisana okućnica, koja se određuje prema veličini objekata. Okolno zemljište, dakle staze, šumice, travnate površine, na koje Arenaturist stalno »puca«, Grad bi dao u koncesiju, što smo u pregovorima i predložili - objašnjava Knez, koji je ujedno i predsjednik gradske pregovaračke komisije, utemeljene koncem 2001., koja se dosad bez ikakvih rezultata sastajala pet puta. Arenaturist, prema tvrdnjama dogradonačelnika, sudskim putem zapravo želi bez naknade doći do zemljišta ispod objekata, za okolnu površinu od 197.560 kvadrata nudi deset eura po četvornome metru, eventualno 30 eura za dijelove na kojima bi se mogli graditi objekti. Nije teško izračunati da bi se u tom slučaju pulski hotelijeri – odnosno njegovi luksemburški vlasnici, tvrtke Tacana i Granito, iza kojih stoji skupina talijanskih poduzetnika udružena u Europa Group – praktički domogli turistički vrlo vrijednog zemljišta za jako malo novca. Pribrojimo li tomu oko četiri milijuna maraka, koliko je plaćeno za cijeli Arenaturist, računica Talijana vrlo je jasna i – profitabilna!
    Grad Pula dosad je, tvrdi Knez, uz naknadu ustupio Arenaturistu nešto više od sto tisuća četvornih metara zemljišta pod objektima. Preciznije, do 1992. za 44.390 kvadrata Arenaturist je Gradu platio naknadu za koju Knez tvrdi da se kretala od 40 do 50 maraka po kvadratu. Nadalje, sudskom je nagodbom 1997. Arenaturist dobio 14.797 kvadrata, plativši ih Gradu po 10,14 maraka. Riječ je ne samo o zemljištu ispod objekata, nego i o dvije parcele za koje Knez nije znao reći gdje se točno nalaze!? Godinu dana kasnije, sporazumom između Grada i Arenaturista potonji se domogao 23.219 kvadrata po 40 maraka. Zemljište je, međutim, ustupano i prije pretvorbe. Tako je, tvrdi Knez, 20.402 četvornih metara još 1982. godine Skupština pulske Općine neposrednom pogodbom ustupila pulskom hotelijeru po 50 tadašnjih dinara. Uglavnom, dosad je Arenaturist na taj način postao vlasnik zemljišta ispod hotela »Histria«, »Brioni«, »Park«, kao i depandansa potonjeg, potom površina pod čak 33 vile na Verudeli, a tu su i bazeni te igrališta.
   
   
   
   
   
Arenaturist hoće i medulinske kampove


   
   
   
    Prema dogradonačelnikovim riječima, do 1992. sve je rađeno korektno, i taj bi se princip ustupanja zemljišta pod objektima uz naknadu, uz mogućnost ustupanja i dijela okućnice, trebao poštovati i ubuduće. Sporno je što su se, dodaje on, prema štetnim ugovorima prodavale i okolne parcele, kao i cijena od svega deset maraka.
    Koliko su ustvari zakoni nedorečeni, nejasni ili krivo tumačeni, najbolje govori usporedba Pule i nekih drugih istarskih gradova. Dok u najvećemu istarskom gradu tvrde da su vlasnici čak i onog zemljišta pod objektima, u Poreču su, recimo, (i) na zemljište oko objekata uknjiženi Riviera, Anita i Plava laguna!
    – O prodaji okolnog zemljišta nema govora. Ne možemo im dati parkove, premda sudskim putem praktički traže svih 209 tisuća kvadrata. A ako bi ih dobili, doslovce bi mogli na potezu od Verudele do Zlatnih stijena staviti rampu. Vrlo je bitno da se građanima omogući slobodan pristup obali i to svugdje, a pogotovo u ograđenom autokampu Stoja, koji nije na gradskom zemljištu. Zato ćemo od nadležnog županijskog ureda zahtijevati da definira pomorsko dobro da bi se osigurao pristup moru – obećao je Knez.
    Njegove tvrdnje pokušali smo provjeriti u Arenaturistu, međutim, ondje se već danima, pače mjesecima, nitko nije udostojio odgovoriti na naš poziv.
IBR : 3