[Home] [Info]


Kategorija: Gospodarstvo

MORH treba prepustiti Rivieru Arenaturistu

N.I., Novi list, 24.4.2002.


PULA - Iako problem s velikim brojem nekretnina u vlasništvu MORH-a postoji na razini cijele Puljštine, slučaj hotela Riviera ipak odudara od cijeloga tog mnoštva zgrada i zemljišta koje se u zemljišnim knjigama vode kao vojno vlasništvo. Za većinu tih nekretnina Istarska županija i Grad Pula traže da se prepuste civilnim vlastima da se ti kapaciteti prenamijene za kulturni, društveni, ali i gospodarski razvoj grada i šire okolice. Kao što znamo, Rivierom se već jako dugi niz godina koristi Arenaturist, tako da javnost sve donedavno i nije znala da ta hotelska kuća, zapravo, nije pravi vlasnik hotela.
Generalni direktor Arenaturista Igor Štoković tvrdi da je Arenaturist do sada uložio više od 35 milijuna eura u Rivieru te da taj iznos uvelike premašuje vrijednost samoga hotela. »Hotel samo formalno nije naš«, smatra Štoković. Prema njegovim riječima, već je uspostavljen kontakt s MORH-om čijim su predstavnicima izneseni stavovi Arenaturista po pitanju vlasništva nad hotelom. »Sada je na njima da naprave idući potez«, rekao je Štoković. Zapravo, Riviera se nikada i nije koristila kao vojni objekt, ali nesređivanjem stanja u zemljišnim knjigama, turbulentnim povijesnim okolnostima i pukim birokratskim automatizmom, taj se objekt danas vodi kao vojno vlasništvo. No da ne bismo sada ulazili u rasvjetljavanje povijesnih okolnosti koje su dovele do sadašnjega stanja, problem s Rivierom je u tome što se do sada MORH, barem ne javno, nije izjašnjavao o cijelom slučaju.
Doduše, lani – kada je Arenaturist izvodio radove u hotelu da u njega preseli marketinšku službu – pulskom je gradonačelniku Lucianu Delbiancu putem neslužbenih kanala priopćeno da MORH nije baš zadovoljan što se izvode radovi u hotelu, a da ih kao vlasnika nitko ništa nije pitao. No kako stoje stvari, do danas se po tom pitanju ništa nije riješilo.
IBR : 5