[Home] [Info]


Kategorija: Gospodarstvo

ROVINJSKIM HOTELIMA VRAĆENA STARA IMENA

Aldo POKRAJAC, Novi list, 15.1.2003.


ROVINJ - S Jadranturistovih hotela uklonjeni su logotipi koji su označavali brendove Sol Melije, Melia, Sol Inn i Sol Club, pa su vraćeni stari nazivi Eden, Park, Istra i Adriatic

Od početka godine Adria Resorts, tvrtka koju je Tvornica duhana osnovala za upravljanje svojim turističkim portfeljem, uz vođenje vrsarske Anite preuzela je i sve upravljačke funkcije rovinjskog Jadranturista. Adria Resorts će zamijeniti Sol Meliju, španjolsku menadžment-kompaniju, koja je od 1998. upravljala Jadranturistom i umaškim Istraturistom, tada u većinskom vlasništvu Zagrebačke banke.
Nakon što izvanredna skupština Jadranturista, održana krajem prošle godine, nije dala suglasnost na obnovu ugovora sa Sol Meliom, u Adria Resortsu su počeli preuzimati upravljačke funkcije, koje su do kraja prošle godine bile povjerene španjolskoj turističkoj kući. Simbolički, prošloga su tjedna s Jadranturistovih hotela uklonjeni logotipi koji su označavali brendove Sol Melije, Melia, Sol Inn i Sol Club, pa su vraćeni stari nazivi Eden, Park, Istra i Adriatic.
U Sol Meliji su odluku skupštine Jadranturista dočekali s iznenađenjem. Podsjećajući da su postigli iznimne rezultate u poslovanju hotela, u priopćenju su se pozvali na neutemeljenost odluke kojom se, kako smatraju, jednostrano raskida ugovor o uslugama.
Ni u Jadranturistu, niti u Tvornici duhana ne žele komentirati optužbe Sol Melije. Odluku skupštine Jadranturista u TDR-u smatraju legitimnom jer se, prema njihovu mišljenju, za ugovor o uslugama, na temelju kojega je Sol Melia upravljala tom tvrtkom, morala tražiti ne samo suglasnost ovog tijela, već je ugovor morao biti registriran i na Trgovačkom sudu. U TDR-u kažu da je odluka skupštine Jadranturista na tragu njihove koncepcije izgradnje vlastite, hrvatske resorts-kompanije s našim proizvodom i ljudima.
Prema navodima naših izvora iz TDR-a, prekid suradnje Jadranturista i Sol Melije ne bi trebao biti iznenađenje za španjolsku kompaniju, jer je namjera većinskoga vlasnika najavljivana tijekom čitave prošle godine. Jadranturist i Istraturist nemaju više istog vlasnika da bi vodili zajedničku poslovnu politiku. Uz to Anita, koju je TDR otkupio da bi stvorio objedinjeni resorts s Jadranturistom, nije imala ugovor sa Sol Meliom.
Vrsarska je tvrtka, kažu, ipak i vlastitim kadrom postizala bolje poslovne rezultate od Jadranturista, što dokazuje da se i s domaćim snagama može uspjeti. Promjena vlasničke strukture u tim društvima neminovno je tražila i druge pristupe njihovom upravljanju, a u TDR-u kažu da su se dokazali u svom sektoru pa će, uz pomoć vrhunskih savjetnika za pojedina područja, uspješno razvijati i turizam.
Prema planovima TDR-a, Adria Resorts će od tvrtke za upravljanje turističkim portfeljem prerasti u vlasničku i menadžment-kompaniju u kojoj će se objediniti upravljanje, prodaja, razvoj, operacije i upravljanje kadrom rovinjske i vrsarske hotelijerska kuće, čime će ne samo zamijeniti Sol Meliju, već i preuzeti neke nove funkcije. Adria Resorts će formirati vlastite brendove koji će zamijeniti dosadašnje koje je uspostavila Sol Melia. Uz hotele, brendove će dobiti i turistička naselja i kampovi.

IBR : 8