[Home] [Info]


Kategorija: Gospodarstvo

Vjetroelektrane na udaru stručnjaka

Zdravko Cesar, Večernji list, 3.3.2005.


ZAGREB - Nedavno objavljen izvještaj o korištenju energije vjetra putem vjetroelektrana uzbunio je javnost. Ne samo zato što dolazi iz Njemačke koja je najveći zagovornik i korisnik energije vjetra nego i zbog toga jer je potpisnik Vladina energetska agencija kojoj se i te kako vjeruje.U izvještaju stručnjaka koji su istraživali to područje dobivanja energije iz obnovljivih izvora tvrdi se kako je to vrlo skup i nedovoljno efikasan način proizvodnje energije.
Skupa energija
Umjesto da se nove milijarde eura ulažu u programe i projekte temeljene na vjetroturbinama, koje "odlaze u vjetar", bilo bi bolje da se taj novac uloži u tehnologije kojima se poboljšava energetska učinkovitost u gradnji stanova i drugih objekata. Osim toga, vjetroelektrane daju triput skuplju električnu energiju od klasičnih izvora, a bučne su i nagrđuju okoliš u kojem se nalaze, ističe se u izvještaju. Kako bi udarac bio još jači, taj izvještaj stiže iz Njemačke koja je na apsolutnom vrhu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, a vjetroelektrana ima više nego Danska, Španjolska i SAD zajedno!Odmah nakon objavljivanja izvještaja javili su se mnogi, od stručnih udruga do "zelenih", kao i protivnika dobivanja energije od vjetra, koji su došli na svoje.

Koliko je već prelijepih krajolika uništeno jer su na njih postavljene vjetrofarme, tvrde oni. A da se i ne govori o tome da uništavaju ptičji svijet. Ide se čak toliko daleko da se tvrdi kako vibracije vjetroelektrana proizvode negativnu energiju koja djeluje poput valova šireći se stotinjak metara daleko. No usprkos tome što je za mnoge vjetar energija budućnosti, u nekim se zemljama već pojavio "pokret protiv vjetroelektrana" čija je dužnost, kažu, da javnosti predstavi sve negativnosti vezane uz korištenje energije vjetra.

Obnovljivi izvori
Koliko će oni imati uspjeha, teško je reći jer su im danas šanse jako male. Tome svjedoči podatak da je u proteklih petnaest godina samo u Njemačkoj sagrađeno više od 15 tisuća vjetroturbina, a polovica od tog broja samo u posljednjih pet godina. A do 2010. godine u toj zemlji bi se čak deset posto ukupne energije koristilo iz obnovljivih izvora. Industrija vrijedna nekoliko desetaka milijardi eura krenula je u pohod na budućnost pa je teško vjerovati da je nešto može zaustaviti. Zanimljivo je jedino da reakcije protiv vjetroelektrana dolaze iz zemlje koja ih ima najviše.


IBR : 17