[Home] [Info]


Kategorija: Gospodarstvo

U zadnje tri godine izgubljeno 2500 radnih mjesta

Marinko Petkovic, Vjesnik, 5.3.2005.


ZAGREB - Pedesetak članova Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH) prosvjedovalo je u petak pred njemačkim veleposlanstvom protiv diskriminirajućeg odnosa Deutsche Telekoma (DT) prema radnicima T-HT-a. Jadranko Vehar, predsjednik RSRH-a, rekao je da sindikat traži osnivanje interne agencije za zapošljavanje putem koje bi se, kako je to provedeno i u DT-u, zbrinuo višak radnika u T-HT-u te da se višak radnih mjesta zaštiti smanjenjem tjednoga radnog vremena sa 40 na 36 sati.
U T-HT-u radi 8600 radnika. U posljednje tri godine, kaže Vehar, izgubljeno je oko 2500 radnih mjesta, a u ovoj godini tvrtku treba napustiti još 1075 radnika. Dodao je da Radničko vijeće mora odlučiti o odlasku iz tvrtke 550 radnika, uz minimalne otpremnine od 270.000 kuna bruto. U sindikatu tvrde da je u DT-u u Njemačkoj lani trebalo biti otpušteno 27.000 radnika, ali su radna mjesta ipak sačuvana, jer je dogovoreno skraćenje radnog vremena i smanjenje plaća za jedan posto.
Sindikalne predstavnike primio je šef kabineta njemačkog veleposlanika te im rekao da će njihove zahtjeve prenijeti veleposlaniku i njemačkoj vladi. Nakon razgovora, Vehar je novinarima kazao da je njemačkom veleposlanstvu izrazio zabrinutost zbog odnosa DT-a prema radnicima T-HT-a.
S druge strane, Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) priopćio je da prosvjed nije organiziran radi zaštite radnika, već u promidžbene svrhe, jer se u ponedjeljak u T-HT-u održavaju izbori za Radničko vijeće i Povjereništvo zaštite na radu.
IBR : 17