[Home] [Info]


Kategorija: Gospodarstvo

Korisnicima najvažnije niske cijene telefoniranja

Marinko Petkovic, Vjesnik, 6.3.2005.


ZAGREB - Hrvatsko telekomunikacijsko tržište uskoro će dobiti više fiksnih i mobilnih operatera, a korisnike, u slučaju da se odluče na promjenu operatera, najviše zanimaju niske cijene usluga, rečeno je u petak na dvodnevnoj konferenciji telekomunikacijske industrije »Telekom Arena«.
Predsjednik Uprave Portusa (H1) Darko Parun kaže da je nova generacija telekomunikacijskih mreža omogućila operaterima da korisnicima ponude mobitele za jednu kunu, što prije nije bilo moguće.
Dodao je da cijena međusobnog povezivanja operatera u Europi iznosi jedan eurocent. U Standardnoj ponudi T-Hrvatskog telekoma to je 10 lipa, a kad se toj cijeni pridoda još 10 lipa pristupne takse, plus trošak priključenja, novi fiksni operateri su jako blizu 23 lipe, koliko sada iznosi cijena jedne minute telefonskog razgovora u fiksnoj telefoniji na nacionalnoj razini.
U Portusu kažu da se mora raspetljati pristup lokalnoj petlji T-HT-a, te operateri očekuju donošenje pravilnika sa dodatnom regulativom. Portus je spreman graditi vlastitu telekom mrežu, te će interkonekcijski ugovor ponuditi svim operaterima, kako ovi ne bi bili osuđeni koristiti isključivo skupe usluge T-HT-ovu mreže.
Četiri milijarde kuna zarade u fiksnoj telefoniji, može se regionalno raspodijeliti ne samo na više operatera već i na više IT tvrtki u hrvatskim regijama, napominje Parun.
Predsjednik Uprave Optima Telekoma Roland Žuvanić kaže da će nova fiksna telefonska mreža početi sa radom sredinom travnja. Imamo spremne i cijene za korisnike, koje bi trebale biti niže od postojećih do 20 posto.
Predsjednik Uprave Odašiljača i veza (OiV) Nikola Perčin rekao je da je nakon odvajanja od HRT-a, OiV okrenuo novu stranicu. U 2004. ostvarili su 200 milijuna kuna prihoda putem ugovora sa više tvrtki, te mobilnim operaterima, koji koriste njihovu infrastrukturu.
OiV je lani ukupno investirao 163 milijuna kuna, te je spreman osigurati međunarodnu interkonekciju novim operaterima na domaćem tržištu. OiV neće ulaziti u davanje telefonskih usluga korisnicima, napominje Perčin.
Predstavnik tvrtke DCM Željko Batistić upozorio je da T-com do kraja godine, prema Vladinim očekivanjima, mora imati 100.000 ADSL korisnika. Sada ih ima, kaže, 27.000, dok Iskon Internet, preko T-comove, mreže ima 2000 korisnika. U Europskoj uniji broj korisnika broadbanda iznosi 38 milijuna, stupanj korištenja 23 posto, ADSL-a 79 posto, a kabelskog interneta 20 posto.
Rješenje za povećanje broja korisnika, drže u DCM, je u smanjivanju cijena pristupa, povećanju usluga, te domaćem internet sadržaju. U Hrvatskoj 220.000 korisnika ima pristup kablovskim mrežama od čega bi njih 90.000 moglo imati širokopojasni pristup Internetu.
Član Nadzornog odbora Iskon interneta Damir Sabol rekao je da će samo prava konkurencija u fiksnoj mreži rješiti pitanje tarifnih modela, minute ili sekunde. On drži da nama ne treba nužno broadband, jer se i u Irskoj, koja ima gospodarsku stopu rasta od pet posto, on malo koristi.
IBR : 17