[Home] [Info]


Kategorija: Gospodarstvo

Hrvatsko more čišće od talijanskog i španjolskog

Davor Verković, Vjesnik, 13.3.2005.


BERLIN - - Hrvatska i dalje ima najčišće more na Mediteranu, rekao je Max Stich, potpredsjednik ADAC-a, njemačkog autokluba sa 14 milijuna članova, u subotu na berlinskoj turističkoj burzi, ITB-u.
Hrvatska ima čišće more od Italije, Španjolske i Francuske, dakle naših direktnih konkurenata. Nakon istraženih 845 hrvatskih plaža tijekom 2004., rezultati su pokazali da njih 825 zaslužuje najvišu kvalitativnu kategoriju - plavu zastavu. Šesnaest plaža dobilo je kategoriju manje, zelenu zastavu, a dvije – jedna opatijska i jedna rapska – zaslužile su žutu zastavu što znači da je more lošije kvalitete, ali je pogodno za kupanje.
Inače, njemački mediji objavili su procjene kamo će Nijemci putovati ove godine. U Italiju će, prema tim procjenama, 8,8 milijuna Nijemaca, u Španjolsku 10,4 milijuna, Tursku 4,5, Grčku 2,3, Egipat 1,1, Tunis 700.000 i u Hrvatsku 1,6 milijuna.
»Ovi podaci pokazuju da je stanje na njemačkom tržištu, u odnosu na Hrvatsku, stabilno, iako još nemamo konkretne podatke od touroperatora«, rekao je Zdenko Mičić, državni tajnik za turizam.
Hrvatska spada u skupinu skupljih mediteranskih zemalja. Četveročlana njemačka obitelj u Hrvatskoj će za sedam dana u hotelu s tri zvjezdice potrošiti 1800 eura, dok će, na primjer, 14 dana u Turskoj u hotelu s četiri zvjezdice platiti 1520 eura.
Kao što se očekivalo, Nijemci na sve moguće načine pokušavaju spasiti svoj kapital uložen u Aziju. Na ITB-u mnogo se toga vrti oko oporavka Azije.
FVW, sajamski list, ističe kako azijski turizam bilježi snažne signale oporavka. Buking za zemlje pogođene tsunamijem, tvrdi se, raste, hoteli su otvoreni, a aviokompanije vraćaju se u nedavno unesrećene zemlje. Francesco Frangialli, glavni tajnik Svjetske turističke organizacije, naglašava da je 80 posto oštećenih hotela ponovo otvoreno. Do nesreće, to je područje imalo fantastične rezultate - 309 milijuna stranih turista.
Snažan nastup na ITB-u imaju i Baleari koji prvi put u povijesti izlažu u dvije hale, a respektabilan prostor, unatoč nemirnom turizmu, zakupio je i Izrael.
Grci su prihvatili desetogodišnju strategiju turističkog razvoja, a glavni cilj je poboljšanje kvalitete proizvoda. Dimitris Avramopoulos, grčki ministar turizma, najavljuje modernu turističku Grčku. No neće sve ostati samo na najavama - grčki će se turistički proizvod uskoro početi poboljšavati sa 60 milijuna eura. Hoteli će, uz ostalo, biti modernizirani u skladu s trendovima.
Posljednja istraživanja pokazuju da 70 posto Nijemaca planira barem jedno putovanje tijekom ove godine, što je najviši postotak od 2001. Oko 40 posto njih već zna destinaciju svog odmora.
Prošlogodišnja turistička sezona, na globalnom planu, proglašena je uspješnom. Putovanja su porasla za devet posto (760 milijuna) u odnosu na ranije godine zahvaljujući, uz ostalo, i low cost kompanijama. Pogotovo su u trendu kratka putovanja. Prošle godine dogodio se i veliki porast on-line rezervacija. Od svih putovanja u Europi, gotovo četvrtina bukirana je preko interneta.
Zanimljivo je da se skupina balkanskih zemalja nalazi u atraktivnoj hali s posebnom ponudom wellnessa. Iako su tamo i Bugarska i Rumunjska, čak i Srbija, nas nema.
Hrvatska se predstavlja na klasičan način, godinama isti, u neatraktivnoj hali. Doduše, može nas utješiti što su nam prvi susjedi - Talijani.
Ovogodišnji ITB okupio je 10.409 izlagača, više nego ikad do sada.
IBR : 17