[Home] [Info]


Kategorija: Gospodarstvo

Mogućnost izbora operatera ipak snizuje cijene usluga

Marinko Petkovic, Vjesnik, 16.3.2005.


ZAGREB - Postojeći nacionalni fiksni telefonski operater, prema iskustvu drugih zemalja, izgubi do 20 posto korisnika kada se na tržištu pojavi konkurencija, odnosno ukine jedan od posljednjih monopola u državi. U Hrvatskoj dozvolu za davanje javnih govornih usluga u fiksnoj telefonskoj mreži, osim T-Hrvatskog telekoma, imaju i Optima telekom i Portus (H1), koji su krajem prošle godine spomenutu dozvolu platili osam milijuna kuna.
Na odluku Vijeća Agencije za telekomunikacije o zahtjevu za izdavanje dozvole čekaju Iskon Internet, Vodatel, GlobalNet, Amis telekom, Nexcom, riječka tvrtka Studio Fenice, VM Telekom iz Samobora te DCM. Zahtjev je nedavno predao i Divan, nakon što mu je 2003. oduzeta dozvola za fiksnu telefoniju. Nova cijena dozvole iznosi 20.000 kuna. Među zainteresiranima za ulazak u fiksnu telefoniju su i mobilni operateri VIPnet i Tele2.
Predsjednik Uprave Optima telekoma Roland Žuvanić kaže da će taj novi fiksni telefonski operater s komercijalnim radom početi sredinom travnja, čime će, kao prvi novi pružatelj usluga fiksne telefonije na nacionalnoj razini, po prvi puta ponuditi mogućnost odabira operatera te smanjenje troškova telekomunikacijskih usluga. Žuvanić napominje da će već pripremljene cijene i tarifne pakete objaviti krajem ožujka, kada prouče sadržaj T-HT-ovih novih korisničkih paketa s obračunskom jedinicom od jedne sekunde. U prosjeku ćemo ponuditi 15 posto niže cijene od sadašnjih na tržištu, kaže Žuvanić.
OT je do sada investirao 120 milijuna kuna, a planira uložiti još toliko, što je nekoliko puta više od drugih novih fiksnih operatera na hrvatskom tržištu. Do sada je zaposlio 80 ljudi, a do kraja godine planira otvoriti ukupno oko 300 radnih mjesta. Žuvanić ističe da je početak promotivne kampanje predviđen za početak travnja, a prvi komercijalni poziv u novoj telefonskoj mreži očekuju krajem travnja. Predsjednik Uprave Portusa (H1) Darko Parun kaže da, nakon što se novi fiksni operateri priključe na T-HT-ovu mrežu, ostaje jako malo prostora da novi operateri, bez obzira na obračunsku jedinicu od jedne sekunde, ponude uslugu telefoniranja na nacionalnoj razini jeftinije od sadašnje 23 lipe po minuti. H1 priprema tarifne modele koji će smanjiti ukupan mjesečni trošak telefoniranja od 10 do 20 posto.
Parun kaže da će sve detalje i pogodnosti za korisnike objaviti neposredno prije početka komercijalnog rada H1 mreže, koji očekuje tijekom travnja. H1 će privatnim korisnicima ponuditi usluge fiksne telefonije i pristup Internetu, a poslovnim će ponuditi dodatne naprednije usluge kao što je, primjerice, zakup opreme, čime se smanjuju ulaganja u telekomunikacijsku infrastrukturu i reduciraju mjesečni troškovi održavanja.
H1 ima 30 visokokvalificiranih zaposlenika, a do početka ljeta zaposlit će ukupno 75 ljudi. Neizravno će preko Portusa, odnosno partnera, posao naći i do 250 ljudi, kaže Parun.
Od Ministarstva mora, prometa, veza i turizma Portus traži donošenje i dodatnih pravilnika, koji će dalje liberalizirati tržište, ali i poboljšati poziciju novih operatora u izravnim pregovorima o međusobnom povezivanju. Riječ je prije svega o pravilniku o operaterima sa značajnom tržišnom snagom i pravilniku o raspetljavanju lokalne petlje.
Nexcom i Voicecom, primjerice, najavljuju uvođenje novih proizvoda na prepaid (bez telefonske pretplate) i postpaid tržištu fiksne telefonije. Domaće tržište fiksne telefonije godišnje donosi 5,3 milijarde kuna, dok prosječni telefonski račun iznosi 200 kuna. Novi telekom operateri mogu računati gotovo isključivo na postojeće fiksne korisnike T-HT-a (1.676.000 korisnika) ili 43 posto stanovništva, jer se broj fiksnih priključaka, za razliku od mobilnih (62 posto), smanjuje.
IBR : 17