[Home] [Info]


Kategorija: Gospodarstvo

Sva pitanja o Lencu - bankarska tajna

Dada Zečić, Vjesnik, 19.3.2005.


ZAGREB - »To je poslovna tajna«, bio je jedini odgovor predsjednika Uprave Raiffeisen banke Zdenka Adrovića na tridesetak pitanja članova istražnog povjerenstva o Viktoru Lencu. Adrović smatra da se njegov i odnos bivšeg direktora riječkog brodogradilišta Damira Vrhovnika ni u čemu ne razlikuje od uobičajenog odnosa direktora banke i klijenta. Kazavši kako nikad nije bio u Vrhovnikovoj kući ili na njegovoj jahti, Adrović je isticao kako u njihovu odnosu nije bilo ničeg posebnog ni privatnog.
Pozivajući se na Zakon o bankama, prema kojem je nemoguće odati bankovnu tajnu bez pristanka klijenta ili naloga suda, predsjednik Uprave RBA odbio je odgovoriti na pitanja o kreditima koje je ta banka dodijelila Lencu, te pritom uzetim jamstvima i procjenama o likvidnosti brodogradilišta.
HDZ-ovac Branimir Glavaš, koji je Adrovićevo ponašanje »ocijenio drskim, bezobraznim i podcjenjivačkim«, odbio je njegov zahtjev da svjedoči bez nazočnosti novinara, dok je njegov stranački kolega Florijan Boras naglasio da svatko ima pravo odbiti svjedočiti sam protiv sebe.
Idući će tjedan pred povjerenstvom, na zahtjev njegova predsjednika Ante Đapića, ponovo svjedočiti Damir Vrhovnik te Tin Dolički, odvjetnik Viktora Lenca, i financijska direktorica Ankica Ercegović.
IBR : 17