[Home] [Info]


Kategorija: Gospodarstvo

Novi fiksni operateri bez T-HT-ove pretplate

Marinko Petković, Vjesnik, 27.4.2005.


ZAGREB - Telefonski operateri više neće morati naplaćivati mjesečnu telefonsku pretplatu od 60 kuna (plus PDV), na što ih sadašnji zakon obvezuje, proizlazi iz Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o telekomunikacijama, koji je Vlada uputila u saborsku proceduru.
Naime, još 2003. godine Ustavni sud je ukinuo telefonsku pretplatu. Preciznije, ukinuta je jedna odredba podzakonskog propisa zbog njene neusklađenosti sa starim Zakonom o telekomunikacijama, ali je T-HT-u ostala mogućnost naplaćivanja usluge pristupa telekomunikacijskom sustavu, koja je zapravo zamjenila telefonsku pretplatu.
Prema Vladinom prijedlogu, telefonska pretplata u Hrvatskoj, više nije obvezna, iako se ona naplaćuje u svim europskim zemljama. Tako primjerice u Njemačkoj pretplata mjesečno iznosi 13,3 eura, u Sloveniji 13,2 eura, u Mađarskoj 13,1 eura, u Poljskoj 10,7 eura, u Hrvatskoj 8,1 eura, u Slovačkoj 7,1 eura, a u Češkoj 6,7 eura.
Prema predloženim izmjenama Zakona, korisnik bi plaćao cijenu usluge koju odredi pružatelj, no cijena usluge može sadržavati jednokratnu naknadu za održavanje sustava. No, netko će i ubuduće morati snositi trošak održavanja telekomunikacijskog sustava, odnosno T-HT-ove mreže - ako se taj trošak neće pokrivati pretplatom, odnosno mjesečnom naknadom, onda će se to učiniti višim cijenama razgovora. Tako nešto u skladu je sa sadašnjim modelima naplate telefonskih usluga, u kojima za manju pretplatu plaćate više cijene razgovora, a za veću pretplatu niže cijene razgovora.
U Portusu, novom fiksnom telefonskom operateru, kažu da bi najbolje bilo da nema telefonske pretplate, odnosno da korisnici plaćaju samo potrošene telefonske impulse, prema obračunskoj jedinici od jedne sekunde.
Novi operateri, kojima je ulazak na tržište otežan, predlagali su T-HT-u da korisnici koji prijeđu novim operaterima (u drugim zemljama to je učinilo oko 20 posto postojećih telefonskih korisnika) dobivaju jedinstven telefonski račun, a da onda novi operateri T-HT-u prosljeđuju njegov iznos za telefonsku pretplatu. Međutim, T-HT je to odbio, pa će korisnici, koji prijeđu novim operaterima, u slučaju da se telefonska pretplata ne ukine (što je malo vjerojatno), dobivati dva telefonska računa - od T-HT-a za pretplatu (koja prema postojećem Zakonu o telekomunikacijama, uvijek ostaje T-HT-u), a od drugog operatera za potrošene impulse.
IBR : 17