[Home] [Info]


Kategorija: Gospodarstvo

Pojeo vuk magare!

Como Senso, Hrvatske Novine, 26.5.2005.


ZAGREB - U tisku čitamo kako su mali dioničari pokrenuli poništenje ugovora o prodaji Katarine. Navodi se da su objekti bili procjenjeni na iznos od oko 3 i pol miljuna njemačkih maraka. Mali dioničari su procjenili da se radi o sklapanju štretnog ugovora. Usput se pitamo koliko je izvršeno kupoprodaja u Rebublici Hrvatskoj da se pogodovalo određenim grupama i društvima.
Procjenjujemo kada su mali dioničari bili kupci da su cijene gotovo uvijek bile nereleno visoke a kada se radilo u prodajama "strateškim partnerima" da su cijene bile izrazito povoljnje. Ovdje se može uočiti problem da ukoliko nema kontrole nad trošenjem tuđih sredstava često puta dolozi do pogodovanja određenim grupama ljudi. Motivi često puta mogu bit na rubu zakona ili čak preko ruba zakona.
Nadalje u tisku se spominje novonastalo društvo Maistra d.d. te tužba dvojice dioničara protiv spajanja. Proziva se jedan od dioničara za špekulativno kupovanje dionica Jadranturista s ciljem rušenja vrijednosti dionica. (Provjerili smo navedeno i tvrdimo da je su obje izjave apsurdne!)
Predsjednik Udruge malih dioničara viče i prijeti da će zatražiti sudsku zaštitu za naknadu štete od navedenog dioničara. Interesantna su ova podizanja sudskih tužbi u Republici Hrvatskoj. Prvo Vi tužite nekoga. Onda netko treći tuži Vas zato što ste Vi tužili onog prvoga. Pretpostavljamo da će se javiti i netko četvrti tko će tužiti onoga trećega jer tuži onoga drugoga što tuži onoga prvoga.............
IBR : 17