[Home] [Info]


Kategorija: Gospodarstvo

Prava malih dioničara

Como Senso, Hrvatske Novine, 29.5.2005.


ZAGREB - Prava dioničara ,pa i prava takozvanih malih dioničara su a) pravo da proporcionalno udjelu u društvu dijel dobit društva kroz dividendu b) pravod da prisustvuju na glavnim skupštinama društva, pravo da govore i da glasuju c) pravo da dobiju određene informacije o društvu i poslovanju društva d) pravo da prodaju svoje dionice ukoliko to žele
e) pravo da budu zaštićeni modelom "ograničene odgovornosti".
Glavna skupština dioničkog društva je mjesto gdje dioničari ostvaruju svoja prava. Obzirom da mali dioničari imaju direktni interes da štite svoja prava, mali dioničari bi trebali biti prisutni na svim skupštinama dioničkih društava. Žalosno je vidjeti apatiju koja danas vlada u velikom broju dioničkih društava. Česta su ponašanja da se omalovažava dioničar u odnosu na broj dionivakoji posjeduje, ograničava duljina vremena za postavljanje pitanja ili ograničavaju mediji u pristupu informacijama.
NE treba ni spominjati da dionička društva ni ne šalju materijale potrebne da bi se moglo odlučivati o glasovanju na glavnoj skupštini dioničkog društva. Često se događa da mali dioničari glasuju suprotno vastitim interesima. Ne treba ni dodati da se u Republici Hrvatskoj ne koriste "Proxy Votes".
Kako povećati interes malih dioničara za dionička društva u kojim imaju svoje dionice?
Možda je jedan od načina da se skine "ograničena odgovornost"" u slučaju propasti dioničkog društva pa bi svi dioničari budno pratili zakonitost rada dioničkih društava u kojim imaju svoje dionice.
IBR : 17