[Home] [Info]


Kategorija: Gospodarstvo

PDV 22% USMRTIO BI CIJELI TURIZAM

R MIKACIC, Slobodna Dalmacija, 20.6.2005.


ZAGREB - ŠOK HOTELIJERI U NEDJELJU ZATEČENI NEDOREČENIM
NAJAVAMA MINISTRA FINANCIJA IVANA ŠUKERA

Poput bombe odjeknula je u poslovnim turističkim krugovima vijest o ukidanju nulte stope PDV-a za organizirani turistički inozemni promet u Hrvatskoj, objavljena kao jedna od mjera koje trebaju stupiti na snagu od siječnja iduće godine. Nedjeljno jutro u uredima direktora prodaje hrvatskih hotelskih kuća proteklo je stoga u neprekidnoj zvonjavi telefona i pozivima stranih partnera koji su provjeravali najavu ministra Ivana Šukera o novim mjerama koje bi zahvatile i organizirani inozemni turistički dolazak.
Naime, kako detalji toga prijedloga nisu objavljeni, to je shvaćeno kako se ukida nulta stopa, ali nije najavljeno i s kojim novim poreznim opterećenjem će poslovati turizam od iduće godine. Turistički operativci u nevjerici su takvu interpretaciju doživjeli kao najavu uvođenja jedinstvene stope PDV-a od 22 posto za sav turizam što bi bilo ravno suicidu te gospodarske grane u međunarodnoj konkurenciji.

Rušenje nulte stope
Iako je u nedjelju bilo nemoguće službeno provjeriti o čemu se točno radi, u turističkim krugovima skloni su vjerovati kako je vijest samo djelomično točna. Naime, njezin logičan nastavak bio bi da će turizam u 2006. godini poslovati s diferenciranom stopom PDV-a od 10 do 11 posto. To je, naime, osobno najavio ministar Ivan Šuker još lanjskog listopada u Cavtatu na "Danima hrvatskog turizma", govoreći o makroekonomskom okviru poslovanja turizma u Hrvatskoj.
Tom prilikom i on i ministar Božidar Kalmeta najavili su uvođenje selektivne stope PDV-a za turizam, bitno manje od sadašnjeg PDV-a, ali i ukidanje nulte stope za organizirane inozemne dolaske.
Neslužbeno se u niz navrata, pa i na posljednjoj sjednici Savjeta za pripremu turističke sezone održanoj u svibnju u Opatiji od nadležnih državnih dužnosnika moglo čuti kako bi se nova diferencirana stopa PDV-a za turizam kretala od 10 do 11 posto. Time bi se financijski uvjeti poslovanja u turizmu izjednačili otprilike sa sadašnjima u kojima je dio turizma funkcionirao po zajedničkoj stopi PDV-a koja je vrijedila za cijelu državu, a samo inozemni organizirani promet po nultoj stopi.
Podsjetimo, nulta stopa PDV-a uvedena je 2001. godine radi poticanja organiziranih inozemnih dolazaka gostiju, a to poslovanje u cijelosti je karakterizirano kao izvoz. Radi se naime o rezervacijama i uplatama za odmor u Hrvatskoj izvršenim u inozemstvu na ime i za račun hrvatskog hotelijera, što je devizna uplata koja nije podlijegala jedinstvenoj stopi PDV-a. Time su organizirani inozemni dolasci koji u Hrvatskoj čine između 25 i 30 posto ukupnog turističkog prometa u kojemu zemlja ugosti 9,4 milijuna turista bili oslobođeni PDV-a.
Tijekom godina neki su tu povlasticu zloupotrebljavali na način da su i individualne goste iz inozemstva usmjeravali na svoja predstavništva u Europi kako bi ih oni tamo evidentirali kao organizirane grupne dolaske. Ministar Ivan Šuker iznio je u Cavtatu podatak po kojemu se država zbog nulte stope u turizmu dragovoljno odrekla 860 milijuna kuna prihoda u lanjskoj godini koji su na taj način ostali u turizmu. Nulta stopa dala je i vjetar u leđa investicijama u hrvatskom hotelijerstvu, čiji novi vlasnici su buduća poslovanja i kredite za nove investicije temeljili na toj ekonomskoj olakšici.

Najgore vrijeme
Upravo zato je nedorečenost prijedloga nove mjere izazvala paniku jer dolazi u najnezgodnije vrijeme za hotelijere. Naime, druga polovica lipnja uvijek je vrijeme kada Jadranom putuju vodeći ljudi najvećih europskih turoperatora radi sklapanja ugovora s hrvatskim hotelijerima za iduću godinu.
Sve kalkulacije, tvrde hotelijeri, zasnovane su na nultoj stopi za organizirani inozemni promet za iduću godinu, a to je posebno važno za hotelijere na hrvatskom jugu. Tako gotovo cijela Dalmacija u hotelijerstvu posluje sa 60 do 80 posto organiziranih dolazaka, dok su Istra i Kvarner zbog zemljopisne blizine Europi znatno češće mjesto ljetovanja individualnih gostiju iz Europe. Nulta stopa godinama je bila kritizirana i zbog neravnopravnog položaja u kojemu su se zbog nje našli domaći gosti i kamperi koji su plaćali puni iznos PDV-a.
Stoga nakon prvog šoka koji je obilježio nedjelju u turističkim tvrtkama Hrvatske slijedi čekanje na službenu objavu diferencirane stope za turizam od 10 do 11 posto koja bi bila jedini mogući način zadržavanja konkurentnosti hrvatskog turizma na međunarodnom tržištu.
Podsjetimo, sve mediteranske zemlje na turističke usluge imaju porezne stope od 4 do 8 posto, pa bi se Hrvatska svakom drugačijom odlukom svjesno odrekla budućnosti turizma i deviza koje on donosi državi.
Očekivati je da će zastupnici u Saboru RH to imati na umu kada budu glasovali za nove mjere makroekonomske politike.