[Home] [Info]


Kategorija: Gospodarstvo

Ako ti vratim dug odmah, pola mi oprosti! Komentar na članak!

Como Senso, Hrvatske Novine, 6.7.2005.


ZAGREB - Vecernji List na webu dana 05.07.2005 19:45 objavljuje tekst s naslovom:
"POVRAT DUGA Sanader s koalicijskim partnerima razgovarao o rebalansu proracuna i izašao s ponudom ----
Umirovljenicima samo pola duga, ali odmah ----
---Autor DEANA KNEŽEVIC ------ ----
Iz Banskih je dvora prema umirovljenicima jučer krenuo novi prijedlog: dug od oko 15 milijardi kuna (glavnica s kamatama) prepolovio bi se i 7,5 milijardi kuna umirovljenicima bi se isplatilo u dvije godine.
Pristanu li na varijantu da dobiju takvu svotu, ali u dogledno vrijeme, umirovljenici bi u paketu vjerojatno morali preuzeti i obvezu da odustanu od sadašnjeg načina usklađivanja mirovina.
Službeni izvori jučer su bili vrlo suzdržani o tom prijedlogu, ali neslužbeno se doznaje da je premijer Ivo Sanader s time već upoznao koalicijske partnere na jučerašnjem sastanku, kad se ponajviše govorilo o rebalansu proračuna. "
-----Naš komentar je slijedeći: na početku se moramo ograditi od ijava jer se smatraju neslužbenima ali ako je točno da se DUG prepolovljuje jer je isplata vrši ubrzano, smatramo to ludošču i ucjenom. Da li se poreznim obveznicima oprašta polovica porezne obveze ako je odmah ne plate. Svi dobro znamo kolike su zatezne kamate i posljedice neplaćanja svoji obveza. Tako neka svoje obvezme preuzme i Vlada RH, a modeli za naplatu postoje samo je pitanje dobre volje, poličke snage i morala vladajuće elite.
Zaključak: Umirovljenici, imate svoja prava - ostvarite ih!