[Home] [Info]


Kategorija: Gospodarstvo

Biseri HTovi, telekomovi, DTovi???

Comos Senso, Hrvatske Novine, 4.11.2005.


ZAGREB - Pronašli smo danas ovaj tekst na stranicama Vecernjeg lista i naravno moramo komentirati
smiješnog HT-a!Privatizacija HT je napravljena u režiji vrhunskog kriminala! Za navedeno postoji "hard evidence" medjutim ne postoji snaga koja bi u ovom trenutku mogla razrješiti te kriminalne akcije.
Između ostalog radi se i o grubim kršenjima i zlouporaba najvišeg zakonskog akta jedne države.
CIJENE HT nije FORMIRAO SUKLADNO ZAKONU!
A sada se HT buni...!
Pa koji su to apsurdi!
Nijedna cijena HT nije u skladu s zakonskom procedurom (govorimo o ranijim formiranim cijenama!
HEJ; PA MI SE ŠALIMO, KAKAV KRIMINAL, samo vas vučemo za nos....Pa ni predsjednik sabora , pa ni predsjednik vlade nisu krminalaci! Pa zar mislite da Republikom Hrvatskom vlada organizirani kriminal! Glupost! Nemoguće!
Nadalje: Privatizacija HT NIJE napravljena u režiji vrhunskog kriminala! Ipak moramo biti ozbiljni i ne davati olake izjave o ozbiljnim stvarima!!!Prenosimo kompletan tekst iz Vecernjeg lista!T-HT Upravnom će sudu tužiti Agenciju za telekomunikacije i pokušat će osporiti njezinu odluku kojom je, smatra, zakinut. Nastavak je to prošlotjednih zbivanja na domaćem TK tržištu čiji će se epilog odigrati u sudnici. Nacionalni regulator snizio je, naime, cijenu mjesečnog najma lokalne petlje koju novi operateri moraju plaćati T-HT-u kako bi korisnike spojili izravno na vlastitu mrežu.

Najniže u Europi
Novi igrači H1 i Optima telekom sniženje sa 77 kuna na 52,14 kuna dočekali su s odobravanjem jer su odluku čekali posljednjih mjeseci te bi sada trebali lakše poslovati i stjecati nove korisnike. No, HT je još istoga dana priopćio da se s odlukom ne slaže i nju će, kako su nam jučer odgovorili u HT-u, osporavati na sudu zato što žalba na odluke regulatora zakonski nije dopuštena.

Svoje neslaganje bivši monopolist fiksne mreže argumentira brojevima, ostajući pri tomu da je cijena koju je odredila Agencija uvjerljivo najniža u cijeloj Europi iako je T-HT tvrdio da su troškovi lokalne petlje znatno viši. Moglo bi se to protumačiti, kažu u T-HT-u, i time da je u Hrvatskoj trošak lokalne petlje znatno niži nego u ostalim zemljama, što ne može odgovarati istini jer su troškovi svuda relativno ujednačeni. I zato su, ističu, predlagali upravo cijenu od 77 kuna.

Na žalost, T-HT nije ni danas upoznat s razlozima zbog kojih obrazloženje cijene nije prihvaćeno. Ako je bilo sumnji agencije u vjerodostojnost argumenata u pogledu cijene, smatramo da je agencija bila dužna prije donošenja odluke obavijestiti HT i pozvati ga da sukladno propisima iznese i druge dokaze koji potvrđuju cijenu koju je T-HT predložio, a koja se temelji na troškovima usluge. S druge strane, samu metodologiju izračuna cijene od 52,14 kuna koju je odredila agencija, a koja je prvi put objašnjena tek u donesenoj odluci, smatramo vrlo upitnom kazali su jučer u sektoru za korporativne komunikacije T-HT-a.

Drže da će tako morati pružati usluge ostalim operaterima ispod troška i zapravo ih, iako su konkurenti, na taj način subvencionirati. Odluku Agencije T-HT smatra i svojevrsnom prijetnjom za očuvanje stabilnosti tvrtke i radnih mjesta.

Dok sud ne ospori
S obzirom na to da smatramo da se T-HT-u kao ni jednom drugom poslovnom subjektu ne može nametnuti obveza subvencioniranja ostalih poslovnih subjekata, a osobito konkurencije, HT će biti prisiljen osporavati odluku agencije pred Upravnim sudom radi zaštite svojih prava i integriteta kompanije, što uključuje i stabilnost radnih mjesta zaključuju u T-HT-u. Miljenko Krvišek, zamjenik predsjednika Vijeća HAT-a, jučer je pak kazao da nisu upoznati s time da se T-HT sprema na sud.

Jedino mogu reći da je naša odluka dobra i zakonski utemeljena. Kad smo donosili rješenje, u obzir smo uzeli specifičnosti domaćeg tržišta te interese svih operatera zaključio je Krvišek. Koliko će trajati spor i kakav će biti njegov ishod, nezahvalno je prejudicirati. Sigurno je samo to da odluka Agencije stupa na snagu i novi operateri T-HT-u će plaćati nižu mjesečnu naknadu dokle god je sud ne ospori.