[Home] [Info]


Kategorija: Ekonomija

Dati nezarađenu plaću

Crazy Man, Hrvatske Novine, 3.7.2006.


ZAGREB - Crveni su pobrkali lončiće!
"Trba kazniti svakog poslodavca koji radniku ne da plaću". Kažu!
Međutim, zaboravljaju da je masa poslodavaca sama sebi gazda.
Da bi se plaća mogla isplatiti potrebno ju je i zaraditi (ne samo kroz rad radnika) već i kroz NAPLAĆENE račune i potraživanja.
Vrh politike sagradio je sustav u kojem nema velike zaštite vjerovnika, a i gdje same državne tvrke najmanje poštuju naplatu (imamo dokaze!). Nadalje cijene rada nisu realne. Kako onda poslodavac da plati radniku zasluženu plaću. Pa svojim novcem naravno.
Ako poslodavac želi imati tvrtku i radnike mora biti spreman da se žrtvuje i proda vlastitu kuću kako bi radnicima mogao isplatiti plaću na kraju mjeseca.
Nenormalno bi bilo da poslodavac pokušava naplatiti dug od dužnika, pogotovu ako je dužnik državna firma ili državne firme.
Naravno postoji i alternativa za neplaćanje plaće radniku a to je davanje otkaza i smanjene opsega poslovanja tvrtke. Ali, neka se poslodavac usudi dati otkaz radniku!Samo neka proba!
Još jedna nesuvisla ćinjenica. Kada je posladavac sam sebi gazda i ne može isplatiti plaću jer nije poslovao u okruženju koje je u nekim djelatnosima suludo nekonkurentno radi gluposti vladajućih struktura.
I još samo pitanje: Kako poslovati u zemlji koja mrzi poduzetnik i poduzetništvo (bar tu mržnju pokazuju svojim postupcima oni koji kriraju tobože poduzetničke zakone....npr HITRO i slične machine!)
....