[Home] [Info]


Kategorija: Kud plovi ovaj brod

Pliva - Vlada prodaje svoje dionice?

Walpurga, Hrvatske Novine, 29.8.2006.


ZAGREB - Daljnja rasprodaja
Hrvatska vlada u težnji da napuni na kratko uvijek praznu državnu blagajnu opet je posegla za već starim receptom daljnjom rasprodajom hrvatskog srebra. Ovaj put na redu je 'Pliva'. Za nju se natječu islandski Actaviss i američki Barr Pharmaceuticals. Cijela ta prodaja 'Plive je prilično zavijena u veo netransparentnosti. Tu ne netransparentnosti dodatno pojačavaju priče kako bi Vlada mogla prodati svojih 17 posto dionica Plive unatoč odredbama Zakona o privatizaciji. Sa strane Vlade dolaze blijedi demanti o tome.

Američki Barr Pharmaceuticals je zainteresiran za sva Plivina tržišta. Ponavlja se priča s prodajom 'Tesle' kada je 'Ericsson' kupnjom 'Tesle' kupio tržište i uništio primarnu proizvodnju 'Tesle'.Očito se ista priča sprema i 'Plivi'.Dobar dio zaposlenih će završiti na burzi.

U ustima ostaje gorki ukus jer se tom prodajom dobiveni novac troši za plaće, mirovine, invalidnine, umjesto da se uloži u modernizaciju i jačanje hrvatske privrede.Banke, sanirane novcem poreznika, prodane su strancima.

Prodao se je HT. DT, većinski vlasnik HT je povisio cijene impulsa, u Njemačkoj snizio. Stare centrale daje HT-u.

INA – 25posto plus jedna dionica prodano mađarskom MOL-i sa njima upravljanje financijama INE.Nad Hrvatskom su dva tamna pitanja:

Što će biti s hrvatskom kad se rasprodaju sve one firme koje su dobro proizvodile i imala vanjska tržišta? Odakle će se onda stvarati novac za plaće, mirovine, invalidnine i ostale troškove skupe države koja je već zadužena i na rubu bankrota?
Takvu zaduženu i rasprodanu Hrvatsku EU neće primiti. Države koje su privredno prije bile iza Hrvatske već su je prešišale.