[Home] [Info]


Kategorija: Kud plovi ovaj brod

Walpurga donosi novi tekst

Walpurga, Hrvatske Novine, 7.12.2006.


ZAGREB - U nedjelju je novinarka 'Vjesnika' izgubila bitku sa svojim neprijateljem – leukemijom.
Ta hrabra 30-godišnjakinja je uspjela ujediniti sve novinarske redakcije i podići cijelu hrvatsku javnost na noge dirljivom pismom "Želim živjeti" u kojem moli za pomoć i lavina humanitarnih akcija za njen spas u kojima je skupljeno oko milijun i 200 tisuća kuna nikad se neće zaboraviti. Posljednjih tjedana novinarka Vjesnika, ‘ušla’ je u mnoge domove jer je zatražila pomoć u trenutku kada je shvatila da se više ne može sama boriti s leukemijom. No, nije stala samo na tome da pomogne sebi već je predložila da se prikupljeni novac iskoristi i za osnivanje banke umbilikalne krvi (iz pupčane vrpce) i registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži.
U isto vrijeme u ' Večernjem listu' čitamo dramu dječaka kojemu se treba ugraditi pužnica, ali novaca za ugradnju nema. prije pet godina su bile humanitarne akcije 'Anamarija u svijetu zvukova' i 'Dajmo im da čuju' u kojima je skupljen o 17 milijuna kuna za ugradnju pužnica. Od tog novca je ostalo 1,7 milijuna koji je tajanstveno nestao.
Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi nema novaca za liječenje teško oboljelih od raka, leukemije. Ono isto tako nema novaca za ugradnju pužnica djeci koja e čuju da bi mogla čuto. Isto tako nema novaca da bi nepokretni bolesnici ležali u krevetima u kojima se ne dobiva dekubitus, a oni polupokretni da dobiju kolica pomoću kojih bi se lakše kretala u društvu. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi nema novaca za liječenje prosječnih građana Hrvatske, ali zato se grade privatne klinike u kojima se liječe oni koji imaju novaca. Za gradnju privatnih klinika treba novac, odakle bivšim šefovima pojedinih bolničkih odjela taj novac?
Dok Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi zbog nedostatka novca smanjuje već minimalna prava pacijenata, u isto vrijeme državni vrh, Vlada, velikodušno oprašta neplaćanje poreza i dugove nogometnim klubovima i poduzetnicima koji su do novca došli na malo sumnjiv način.
Kakvo je to društvo čiji građani umiru zbog nedostatka novaca za njihovo liječenje dok se u isto vrijeme opraštaju dugovi vlasnika malih poslovnih carstava. kakvi su to političari koji rasprodavaju sve što vrijedi, koji ne ulažu u privredu, ne ulažu u zdravstvo.