[Home] [Info]


Kategorija: Kud plovi ovaj brod

Razmišljanja Walpurge

Walpurga, Hrvatske Novine, 7.12.2006.


ZAGREB -
INA, HT, HEP, Pliva– četiri različite firme koje imaju nešto zajedničko. Radi se o firmama koje su donosile, neke još donose, prihod državi, firmama koje su poslovale s pozitivom i koje su, pogotovo prve tri, od strateške važnosti za društvo u državu. Firme od strateške važnosti se privatiziraju i prodaju strancima. Još se priznaje kad se kako dionice prodane strateškom partneru.
Od početaka devedesetih godina u Hrvatsku stižu izravna inozemna ulaganja. Polovica tog ulaganja odnosio se je na tri djelatnosti- bankarstvo, telekomunikacije i farmaceutiku. Najveći dio tog ulaganja je odlazio na servisiranje vanjskog zaduženja ili u opću potrošnju. Nije bilo ulaganja u razvoj, što se je pokazalo štetnim po hrvatsko gospodarstvo, jer smanjena ulaganja smanjuju ionako nisku produktivnost i konkurentnost.
Novac koji se je dobio privatizaciji poduzeća , umjesto da se uloži u daljnji razvoj gospodarstva, na što je Vlada bila dužna po Zakonu o privatizaciji, on je odlazio na servisiranje vanjskog zaduženja i na plaće i penzije. Ugledni ekonomski stručnjaci se slažu kako je proces privatizacije nanio štetu hrvatskom gospodarstvu zbog načina provođenja, zbog manjkave kontrole u procesu iza pretvorbe. Poslovne banke su ili u privatnom ili u stranim rukama, telekomunikacije isto. Revizijom koja se provela ustanovljeno je da smanjen temeljni kapital poduzeća, a broj radnika prepolovljen.
INA, HT – dvije firme koje su od strateškog značenja za državu – nafta i telekomunikacije – strnci kao strateški partneri imaju u rukama njihove financije. Kod Ine je Mola uz 25 % plus jenda dionica dobio u ruke i financije, a DT je uz 35% plus 16% posto dobio kompletne telekomunikacije u ruke, pravo na monopol koji je trajao do nedavno, omogućilo mu se da u šaci drži nove fiksne operatere, pružatelje internetskih usluga, operatere kabelske televizije. Onog trenutka kad je DT postao vlasnik većinskog paketa HT-a poskupio je impulse, u isto vrijeme je svojim korisnicima u njemačkoj smanjio i počelo je otpuštati radnike hrvatskog T-coma.
Prodajom Plive američkoj farmaceutskoj tvrtci Barr prodalo se je Plivino tržište. Isti slučaj kao kod Nikole Tesle koji je prodan Ericssonu.