[Home] [Info]


Kategorija: Kud plovi ovaj brod

Aktualna politika

Walpurga, Hrvatske Novine, 11.12.2006.


ZAGREB -
Biti ili ne biti – pitanje ZERP-aHrvatski sabor na sjednici 3. listopada 2003. godine donosi 'Odluku o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske na Jadranskom moru'. Spomenutu 'Odluku' donio je na temelju Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora iz 1982. koja je uspostavila prava obalnih država na proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, te je regulirala određena suverena prava i jurisdikciju obalne države, te prava i slobode drugih država u tom pojasu. Zbog pojave brodova-tvornica koji pripadaju ne-jadranskim državama, ne-sredozemnih država koje su velikim mrežama, kočama dovodile do smanjenja ribljeg bogatstva Hrvatski sabor se je našao ponukanim donijeti navedenu 'Odluku'. Susjedne države, Italija i Slovenija, koje su veći dio ribolova, kočarenja, vršile u hrvatskim teritorijalnim vodama, su zbog svojih vlastitih razloga napale 'Odluku', što je prvo prolongiralo njeno stupanje na snagu. Hrvatska se sporazumom od 4. lipnja 2004. godine obavezala da neće proglasiti Zaštićeni ekološko ribolovni pojas. Taj sporazum su potpisali tajnici Hrvatske, Italije, Slovenije i Europske unije u Bruxellesu. Nakon potpisivanja sporazuma o neprimjenjivanju ZERP-a na članice EU, Italija i Slovenija su proglasile svoje gospodarske pojaseve u Jadranu.
Ribari su dovedeni u podređeni položaj i opasnost da kroz koju godinu mogu zauvijek reći zbogom ribolovu. Talijanske i slovenski ribari-kočari neometano ruju po hrvatskom dijelu Jadrana, dok se njihov dio u isto vrijeme oporavlja..
Tim postupkom vladajući političari su još jednom pokazali koliko slabo vode brigu o hrvatskom gospodarstvu. Pod pritiskom ribara, i pošto je uskoro izborna godina, ponovo se pokreće pitanje ZERP-a. Naravno odmah dolazi upozorenje od Europske komisije, koja izjavljuje je kako Hrvatska ne smije proglasiti Zaštićeni ekološko ribolovni pojas, jer se na to obvezala sporazumom iz Bruxellesa 4. lipnja 2004. godine.
Vlada u dogovoru s oporbom će u Sabor poslati prijedlog nove odluke o zaštićenoj ekološko-ribolovnoj zoni na Jadranu.
Ne znam da li treba zapaliti svijeću u zagrebačkim Kamenitim vratima kako bi političari i Vlada napokon držali do hrvatskih interesa.