[Home] [Info]


Kategorija: Gospodarstvo - viđenja (160)

HRvatski nacionalni interesi

Walpurga, Hrvatske Novine, 6.4.2007.


ZAGREB - Hrvatski nacionalni interesi ili nešto drugo?
U 'Večernjem listu' od 02.04.2007. se je mogao pročitati članak u kojem se spominje kako za apartmane čiji su vlasnici Slovenci ne vrijede hrvatski zakoni. Radi se o apartmanima u Istri koje su Slovenci kupili još u bivšoj Jugoslaviji. Slovenci te apartmane iznajmljuju, preprodaju a da ne plaćaju ni porez na kuće za odmor, ni boravišnu taksu, ni račune za komunalne ustanove.

Svuda u svijetu zakoni koji se donose u nekoj državi vrijede za sve one koji u danom trenutku žive u njoj. Hrvatska je očito izuzetak od tog pravila.

Postoji Zakon o zaštiti okoliša u čijoj su izradi korištene direktive iz Europske unije. U taj Zakon je ugrađen cijeli niz načela i institucija iz međunarodnih ugovora o zaštiti okoliša te Deklaracije o zaštiti okoliša u Republici Hrvatskoj. U Zakon su također uključeni elementi Direktive o procjeni utjecaja na okoliš, te direktive o znaku zaštite okoliša i o javnosti podataka o okolišu kao i temeljno načelo „onečišćivač plaća“, koje je ugrađeno i u europske ugovore, te je primijenjeno u cijelom nizu direktiva i drugih pravnih akata Europske unije kojima je uređena zaštita okoliša.

Ovaj Zakon o zaštiti okoliš naoko nema nikakve veze sa Slovencima iz početka priče. Ali izgleda ni on ne vrijedi za strance koji kupuju nekretnine i firme u Hrvatskoj. Karlovačka pivovara, čiji je vlasnik Heineken, otrovala je potok u njenoj blizini. Rezultat ekološkog trovanja potoka je bila i smrt penzionera i njegovog psa koji su se voljeli šetati njegovom obalom. Europska komisija je osudila ponašanje Heinekenove uprave u Karlovačkoj pivovari zbog onečišćenja okoliša, što se protivi europskim stečevinama i propisima. Naše institucije su reagirale tek poslije burne reakcije medija.

U potok Gorjak, koji teče blizu Zaprešića, svoje otpadne vode ubacuju Pliva, vlasnik je Barr, i Kvasac. U zadnje vrijeme se iz potoka širi nesnosni smrad, a nestao je i svaki trag života.

U Hrvatskoj se strancima prodaje sve što vrijedi – nekretnine, firme. Govori se kako se to radi iz nacionalnog interesa jer ulazi strani kapital u Hrvatsku. Realnost je potpuno drugačija – stranci koji su vlasnici nekretnina, firmi, u većini slučajeva krše hrvatske zakone, a sve je očitije da im Hrvatska služi za onaj prljavi dio industrije koji je u njihovim državama zabranjen.

Kategorija: (160) Gospodarstvo - viđenja
Ostali tekstovi iz kategorije:

Naslov: Slušamo interesantne teme vezane uz gospodarstvo
Tema: Pesimistička strana bazirana na činjenicama
Autor: Como Senso
Članak: Naslućujemo da idemo krivim smjerom
Datum: 27.1.2006.
Novine: Hrvatske Novine
..................

Naslov: Stavljanje gospodarstva u mot
Tema: Zakoni
Autor: Como Senso
Članak: Nikako da krene
Datum: 16.12.2006.
Novine: Hrvatske Novine
..................

Naslov: Privreda na staklenim nogama
Tema: Ekonomska stabilnost
Autor: Mad Man
Članak: Zašto zemlja živi od rasprodaje
Datum: 3.2.2007.
Novine: Hrvatske Novine
..................

Naslov: HRvatski nacionalni interesi
Tema: Zaštita zakonitosti
Autor: Walpurga
Članak: Strani kapital ili zagadjivacka industriji
Datum: 6.4.2007.
Novine: Hrvatske Novine
..................

Naslov: Dionice INA
Tema: Hrvatska danas
Autor: Mad Man
Članak: Polančec potvrdio lock-up za dionice INA-e
Datum: 29.5.2007.
Novine: Hrvatske Novine
..................

Naslov: GRAĐEVINSKI RADOVI USPORENI
Tema: Croatian Business
Autor: Mara A T
Članak: Građevinarstvo trnutno najpoželjnija grana u privredi
Datum: 11.12.2007.
Novine: Hrvatske Novine
..................
****************
 

 

 

fake rolex sale
rolex replica watches
swiss replica watches