[Home] [Info]


Kategorija: Psihologija u praksi (132)

Socijalno i ekonomsko okruženje

Miro, Hrvatske Novine, 19.11.2008.


ZAGREB - U cijeloj ovoj političkoj situaciji, europskih integracija i naročito toliko opisivane globalizacije povezano s nedoglednom i nezaustavljivom trkom za materijalnim dobrima, zaboravlja se što znači i trebalo bi značiti socijalno i ekonomsko okruženje. Socijalno okruženje bi trebalo biti to koje stvara razvijanje socijalnih mjera, dakle otvara i izjednačava mogućnosti „za razvoj maksimuma potencijala svakog pojedinog elana zajednice, za razliku od onog ekonomskog okruženja koje bi ljudima trebalo omogućiti dostojnu kvalitetu života i usput poticati poduzetnost ali i solidarnost.
Za već u prethodnim tekstovima spomenute mlade ljude, koji su bili ali i ostali marginalna skupina društva (bez skoro ikakvih šansi na tržištu rada, bez iskustva, bez mogućnosti osamostaljenja, slabije educirani ili pak odlično, a samim tim povezano odlaskom u inozemstvo, siromaštvo zbog kreditne nesposobnosti itd.), nalaze se u opasnosti padanja pod klasične socijalne rizike zloupotrebe raznih opijata s kojima se traži bijeg iz neprihvatljive i grube realnosti (ne samo kod mladih, nego naročito i kod starijih osoba mučenih depresijama i socijalnom izolacijom). To rečeno dovodi, naročito u vrijeme navedenih, neuobičajenih društvenih i privrednih depresija - kako bi u vezi s time se gubio normalni odnos ka cilju i sredstvu pojedinca - i stvara podlogu uzroka za osobe sklone suicidu.
Moglo bi se reći, a i sigurno je jedno, da postoje situacije u kojima nesvakidašnja opterećenja života u odnosu s još uvijek mogućim zadovoljstvima postaju nesnošljiva. Ali dakao pretežno je suicid jedan kratki spoj koji proizlazi iz nesigurnosti, koja bi izostala da je u određenom momentu postojala mogućnost razumnog ispita životnih mogućnosti. Najčešće dolazi (kako tvrdi stručna literatura) do samoubojstava u tipičnim krizama procesa života, dakle u pubertetu, adolescenciji i meno- kao i antropauzi.
Trebalo bi još napomenuti da sredina koja osuđuje samoubojice samo pokušava sakriti svoju krivicu kako bi skinula sa sebe teret odgovornosti. Mnogi pokušaji dizanja ruke na vlastiti život aranžiraju se tako reći nesvjesno, tako da postoji mogućnost vraćanja u život. Pri tome se ne smije zaboraviti da se situacija uzme za ozbiljno i svaki pokušaj je upozorenje na okolicu pogođenog s namjerom davanja signala iz dubokog duševnog nesvjesnog, naročito pored svega na nedostatak ljubavi i topline. Takvi pokušaji suicida nisu ništa drugo nego pokušaj osuđivanja onih koji su zakinuli ljubav. Samoubojica to želi ponijeti sobom u grob.
Moj bi apel glasio (imamo dovoljno stručnog i nezaposlenog kadra mladih psihologa) da se otvore dežurni telefoni, ili preko radiopostaja, kako bi se ugroženima i zaboravljenima u društvu moglo manje-više pomoći. Ponekad vrijedi više lijepa riječ koja dolazi iskreno iz srca nego bilo kakvi materijalni darovi. No bilo kako bilo zaključak bi glasio, prvi korak ka prevenciji, mogućnost reduciranja ograničenog i suicidnog razmišljanja.
IBR : 45

Kategorija: (132) Psihologija u praksi
Ostali tekstovi iz kategorije:

Naslov: Pravopis nije važan!
Tema: Jednostavne zanimljivosti
Autor: Como Senso
Članak: Zanimljivosti ljudskog mozga
Datum: 21.1.2006.
Novine: Hrvatske Novine
..................

Naslov: Plodno tlo za šarlatane
Tema: Hrvatska danas
Autor: Miro
Članak:
Datum: 14.9.2008.
Novine: Hrvatske Novine
..................

Naslov: Socijalno i ekonomsko okruženje
Tema: Hrvatska danas
Autor: Miro
Članak: Ponekad vrijedi više lijepa riječ koja dolazi iskreno iz srca nego bilo kakvi materijalni darovi
Datum: 19.11.2008.
Novine: Hrvatske Novine
..................

Naslov: Što je to zavist
Tema: Uspoređivanje
Autor: Miro
Članak: Kome još nisu poznati vlastiti zavidni pogledi na svoje susjede ili prijatelje
Datum: 30.11.2008.
Novine: Hrvatske Novine
..................

Naslov: Mržnja i ljubav
Tema: Hrvatska danas
Autor: Miro
Članak: Podlih ubojstva i krađe usred bijela dana i otvorenih bez imalo srama obogaćivanja na račun sviju nas
Datum: 2.12.2008.
Novine: Hrvatske Novine
..................
****************
 

 

 

fake rolex sale
rolex replica watches
swiss replica watches