[Home] [Info]


Kategorija: Religija (232)

Religija kao takva postoji i bila je stvarana još od prvih ljudskih postojanja

Miro, Hrvatske Novine, 22.11.2008.


ZAGREB - Religija kao takva postoji i bila je stvarana još od prvih ljudskih postojanja, a dokazi o tome datiraju negdje oko 3 milijuna godina unazad, iako se prema današnjim arheološkim nalazima i tumačenjima govori o više desetaka milijuna godina postojanja ljudske vrste. Od tih pra-predaka razvio se procesualno u jednom velikom vremenskom razdoblju današnji moderni čovjek. Uz to je religija u životu ljudi igrala jednu od važećih uloga da bi se od od nje s vremenom razvile institucije koje su stvarane (ne po božijoj, nego po ljudskoj volji) radi iskorištavanja vjernika.
Postoje mnogo interesantnih pisanih i nepisanih podataka u vezi stvaranja prvobitnih ljudskih zajednica, a s njima i popratnih nuspojava kao što su religije. Tako se je u vrijeme prosvjetiteljstva religijski pojam upotrebljavao negativno, jer se pod njim podrazumijevao način razmišljanja koje je bilo ograničeno predrasudama i stajao je, sredstvom razuma i pameti, u suprotnosti s analizom realnosti.
Nego da ne duljim previše, evo za one zainteresirane na tu temu jedan izvadak iz knjige Rene Eglija „Princip LOLA“:
„Na jednoj su livadi godinama spokojno i bezbrižno pasle ovce. Iznenada su se iz jedne obližnje šume pojavili lavovi koji su se gladni bacili na njih. Livada je bila natočena ovčijom krvlju. Lavovi su tu ostali i uzeli ovcama njihovu slobodu. Ovce su jako patile jer su bile potpuno prepuštene na volju moćnim lavovima. Da bi stale tom krvoproliću na kraj ovce su se skupile pa su pokušale kroz razgovor rješiti njihovu nezavidnu situaciji, jer tako dalje ni u kom slučaju više nije moglo ići. Među njima je bila jedna starija ovca koja im je sljedeće predložila: „Svojom snagom ne možemo parirati lavovima; ne možemo se u njih pretvoriti. Ali postoji jedna mogućnost da se od tih divljaka naprave pitome ovce. Mi ih možemo naučiti da zaborave svoju vlastitu prirodu; i to je moguće.“ Sve su ovce pristale na to. Tako je ta inspirirana ovca prišla sa svojom porukom tim krvožednim lavovima i rekla: „O vi besramni lažljivci, vi koji poima nemate o vječnome prokletstvu! Ja posjedujem duhovnu moć. Ja sam vaš božji izaslanik. Ja sam svijetlo za zamračene oči i dolazim da vam izdam zakone i dam naređenja. Prestanite sa ovom vašom štetnom rabotom! Vi koji ljutnju nosite u sebi, mislite na dobro! Onaj tko je divlji i brutalan, on je tiranin. Pravedna bića ne jedu meso nego travu. Bog voli vegetarijance. Vaši oštri zubi su sramota za vas. Raj pripada slabima. Težnja za bogatstvom nije dobra; siromaštvo odgovara bogu više nego bogatstvo. Umjesto da ubijate ovce ubijte svoj ego, pa ćete biti nagrađeni! Vi morate biti ludi ako ne zaboravite na vaš ego. Zatvorite vaše oči, usta i uši tako da vaše misli mogu dostići najviše nebo. Ova livada nije ništa. Ona je iluzija. Ne zadovoljavajte se iluzijom!“ Tako je govorila ta lukava ovca. I desilo se to što se moralo desiti. Umorni od neprestane borbe lavovi su preuzeli ovčju religiju. Počeli su jesti travu, zubi su im polako otupjeli, strašan im se je sjaj u očima izgubio, polako se izgubila i hrabrost u njihovim srcima. Izgubili su sposobnost gospodarenja, njihov ugled, moć i bogatstvo. Dok im je duhovna snaga rasla, gubili su na tjelesnoj snazi. Strah od smrti i strah od božjeg suda oduzeo im je hrabrost. Strah im je prouzrokovao mnogobrojne bolesti za koje do tada nisu znali. Siromaštvo i besmislenost zadržali su se u čoporu nekada moćnih lavova. Ovcama je uspjelo da ih uspavaju. Taj su poraz lavovi nazvali moralnom kulturom.
Ova nam priča, puna orijentalnih utisaka dobro ilustrira kako se uz pomoć (religijskih) manipulacija može od jednog moćnog bića stvoriti jedno nemoćno, degenerirano stvorenje koje danas vlada i uništava samoga sebe i svijet, dakle okoliš i klimu.
IBR : 1233

Kategorija: (232) Religija
Ostali tekstovi iz kategorije:

Naslov: Religija kao takva postoji i bila je stvarana još od prvih ljudskih postojanja
Tema: Demokracija i vjerski osjećaji
Autor: Miro
Članak: Vaši oštri zubi su sramota za vas. Raj pripada slabima
Datum: 22.11.2008.
Novine: Hrvatske Novine
..................
****************
 

 

 

fake rolex sale
rolex replica watches
swiss replica watches